Gemeente Rotterdam

Toplocatie rond station 21e eeuw
Ontwerp Masterplan Rotterdam Centraal gepresenteerd

Na een ontwerpproces van een jaar, presenteren de gemeente Rotterdam, NS, ING Vastgoed en Rodamco Nederland het Ontwerp Masterplan Rotterdam Centraal.

Het is een stedenbouwkundig plan voor de vernieuwing en herstructurering van het Rotterdamse Centraal Station en het omliggende centrumgebied. De realisatie van dit project loopt van 2003 tot 2018 en omvat een totale investering van 4,7 miljard gulden. Het plan is opgesteld door de Engelse architect William Alsop in nauwe samenwerking met de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam. Het Ontwerp Masterplan wordt in de inspraak gebracht en vervolgens ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad van Rotterdam.

Mobiliteitsknooppunt

Het masterplan geeft Rotterdam een prominente plaats op de Europese kaart van HSL-steden. Rotterdam Centraal wordt de belangrijkste HSL-stop en de nieuwe entree van Nederland vanuit het zuiden. Het plan omvat een optimaal functionerend mobiliteitsknooppunt, geïntegreerd in een nieuw binnenstedelijk gebied. Het totale vastgoedprogramma omvat 641.000 m2, onderverdeeld in kantoren (318.000 m2), woningen (195.000 m2) en urban entertainment (128.000 m2). De focus van het plan ligt op het creëren van stedelijke kwaliteit en dynamiek in het gebied. De inrichting van de openbare ruimte is daarin een belangrijk speerpunt. Het plan past daarmee in de ambitie van Rotterdam om het centrum te verlevendigen en meer woningen in de binnenstad te realiseren.

Vier componenten

Het masterplan onderscheidt vier `componenten', die elk voor een bepaald deel van het plangebied staan: de Mobiliteitsknoop, de Delftselaan, het Hofpleinkwartier en de Boulevards. Deze delen zullen gefaseerd in ontwikkeling worden gebracht. In verband met de komst van de HSL-Zuid en RandstadRail geeft het masterplan prioriteit aan de Mobiliteitsknoop. Het plan bevat een concept voor een nieuwe terminal die zich uitstrekt van het Proveniersplein tot op het Kruisplein. Deze terminal kent drie niveaus. Het onderste niveau is een groot voetgangersgebied, het Reizigersplein, waarvandaan alle vervoersvormen gemakkelijk zijn te bereiken. Boven dit verlaagde plein en het tussengelegen straatniveau, komt een oplopend `Balkon' in de vorm van een representatieve looproute van noord naar zuid. Het Balkon biedt passanten een mooi uitzicht op de stad en zorgt tevens voor overkapping van het gehele mobiliteitsknooppunt. Boven het huidige Stationsplein, op de kop van de culturele as, heeft de architect een impressie van een mogelijk `cultuurpaleis' getekend.

In oost-west richting, evenwijdig aan de sporen, wordt in het plangebied een nieuwe laan gerealiseerd: de Delftselaan. Deze laan loopt door tot in het Hofpleinkwartier, een nieuwe binnenstadswijk waar woon-, werk- en entertainmentfuncties in een goede balans met elkaar worden gebracht. Hiermee wordt dit gebied in zijn oude glorie hersteld en wordt de `wond' geheeld van het spoortracé op deze plek. Het Weena zal als belangrijke stadsboulevard opnieuw worden ingericht, waarbij meer ruimte voor voetgangers en langzaam verkeer wordt gecreëerd.

Besluitvorming

Voordat het Ontwerp Masterplan Rotterdam Centraal in de gemeenteraad wordt behandeld, wordt eerst een inspraakprocedure doorlopen, waarbij ook de startnotitie voor de milieu-effectrapportage voorligt. Hiertoe zijn in april en mei een groot aantal informatiebijeenkomsten en twee formele inspraakavonden gepland. Overigens is het masterplan tot stand gekomen met een wezenlijke inbreng van bewoners en ondernemers uit de omgeving van het plangebied. Circa 100 actieve `meedenkers' hebben gedurende het ontwerpproces in workshops ideeën aangedragen die door de projectorganisatie zijn meegewogen. De resultaten van dit participatieproces worden in boekvorm aangeboden aan het gemeentebestuur.

Wanneer de gemeenteraad het masterplan vaststelt, komt het project in een nieuwe fase. In de komende periode zal, met het masterplan als vertrekpunt, overleg plaatsvinden over de juiste samenwerkingsvorm tussen partijen voor de volgende fase. Hierbij zal ook de rijksoverheid worden betrokken.

Meer informatie kunt u vinden op http://www.rotterdamcentraal.com