LHV vindt conclusies mededingingsautoriteit bizar

12 april 2001

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vindt het bizar dat de Nederlandse Mededingings-autoriteit (NMa) vandaag het collectief onderhandelen over de huisartsenzorg en bijpassende tarieven verbiedt, terwijl nog geen week geleden de commissie Tabaksblat juist adviseerde op landelijk niveau centrale afspraken te maken.

De uitspraak van de NMa over de huisartsenzorg staat dus lijnrecht tegenover het advies van Tabaksblat, waarover de minister heeft gezegd de conclusies in grote lijnen over te nemen. De LHV vindt dat de politiek nu snel duidelijkheid moet geven over haar visie op huisartsenzorg: als een maatschappelijke voorziening of als zuiver economisch product.

De LHV vindt het zinloos en volstrekt ondoelmatig dat 7.500 huisartsen individueel met de ruim twintig ziekenfondsen en met al hun particuliere patiënten afspraken moeten gaan maken over de basis-huisartsenzorg en de bijbehorende tarieven. Dit zal leiden tot een verdere stijging van de toch al te hoge werkdruk. Meer tijd voor dergelijke onderhandelingen betekent nog minder tijd voor patiëntenzorg. Dat is onaanvaardbaar, vindt de LHV. Bovendien bevordert de opstelling van de NMa dat huisartsen elkaar zouden kunnen gaan zien als concurrenten. Dit terwijl maximale samenwerking tussen huisartsen noodzakelijk en kenmerkend is voor de zorgvuldig opgebouwde huisartsenzorg in ons land. De LHV beraadt zich op juridische en politieke stappen als reactie op de uitspraak van de NMa.

Vestigingsbeleid en interne regels
De NMa heeft vandaag ook uitgesproken dat het vestigingsbeleid van huisartsen en bepaalde interne regels over overname van patiënten niet langer zijn toegestaan. Deze uitspraken vindt de LHV onbegrijpelijk, omdat ze geen aansluiting meer vinden bij de werkelijkheid. De LHV is namelijk al aan alle genoemde bezwaren van de NMa tegemoet gekomen. Dit in en na uitvoerig overleg dat de vereniging afgelopen twee jaar met de mededingingsautoriteit heeft gevoerd.

Ga naar : Nieuwspagina van de LHV
Volgend artikel : Herverdeling ziekenhuisvoorzieningen leidt tot onacceptabele situaties

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet