Gemeente Den Helder

RUBRIEK ONDERWIJSNIEUWS

betreft: week: week 15

informatica studeren? het kan nu in den helder!

Goed nieuws: informatica studeren kan binnenkort bij je om de hoek. Vanaf september aanstaande is het mogelijk de propedeuseopleiding bedrijfskundige en technische informatica in onze eigen stad te volgen. De Hogeschool Alkmaar verzorgt deze twee (HBO)informatieopleidingen. Ze hebben een gezamenlijk eerste jaar, waarvoor je vanaf het volgende studiejaar niet meer naar de kaasstad hoeft: in het studiehuis aan het Molenplein kun je met beide opleidingen kennismaken. Na het gezamenlijke eerste jaar kun je dan kiezen om verder te gaan met de opleiding Technische Informatica of met de opleiding Bedrijfskundige Informatica. Deze HBO-opleidingen worden dan voortgezet in Alkmaar.

in het kort

Iemand die Bedrijfskundige informatica (BI) heeft gedaan kan met zijn of haar kennis van bedrijfsprocessen en de informatie- en communicatietechnologie er bijvoorbeeld voor zorgen dat bedrijven efficiënter functioneren. Of dat de logistiek of de kwaliteit van een bedrijf sterk verbeteren en het Internet optimaal wordt gebruikt. Een BI'er heeft dus zowel verstand van "bedrijven" als van ICT. Een Technisch Informaticus is een ingenieur die praktische toepassingen van computers en computersystemen kan bedenken, uitvoeren en beheren. Hij kan praktische problemen oplossen met informatica. Als hij of zij dat doet door het ontwerpen en invoeren van hele systemen dan noemt men hem of haar een system-engineer.

Neem voor meer informatie contact op met de Hogeschool Alkmaar, Instituut Automatisering en Informatiemanagement, telefoon 072 - 5183462, of vraag het na bij de decaan bij jou op school.

stap voorwaarts in ICT-ontwikkeling helderse basisscholen

De meeste schoolgebouwen voor basis- en speciaal basisonderwijs in Den Helder kunnen binnenkort op een computernetwerk worden aangesloten: sinds vorige maand is de firma Schraa Telecom bv uit Alkmaar bezig met het aanleggen van de hiervoor benodigde kabels. De scholen kunnen hierdoor steeds meer en beter inspelen op de ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. De Prinses Margrietschool voor openbaar basisonderwijs aan de Wethouder W. de Boerstraat was als eerste school aan de beurt.

Elk lokaal krijgt in ieder geval twee aansluitingen. Daarnaast krijgt elk schoolgebouw maximaal vijf aansluitingen voor centrale voorzieningen zoals een netwerkserver, een printer en een scanner. In totaal gaat het om de aanleg van 512 aansluitingen, verdeeld over 31 schoolgebouwen. Scholen die meer aansluitingen willen kunnen die krijgen. De extra kosten hiervan moeten zij dan wel zelf betalen. Deze extra werkzaamheden worden in principe na de zomervakantie uitgevoerd.

De gemeente had in eerste instantie fl 225.000,- uitgetrokken voor dit project. Uiteindelijk bleken de kosten ongeveer een ton hoger uit te vallen. Burgemeester en wethouders vinden deze bijzondere voorziening echter zo belangrijk, dat zij hiervoor extra geld beschikbaar hebben gesteld. Omdat de planning krap is zal Schraa Telecom ook in de vakantieweek van 30 april tot en met 4 mei doorwerken.Het totale project moet voor de zomervakantie afgerond zijn.

laaste verandering: april 12, 2001