Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 12-04-2001 Persbericht steekpartij Vrijthof opgelost (H.P.16.45) Donderdag, 12 april 2001

Maastricht, steekpartij Vrijthof opgelost:
De politie heeft begin deze week twee mannen uit Maastricht aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een steekpartij die op 23 februari 2001 plaatsvond op het Vrijthof te Maastricht.
De steekpartij vond plaats kort na de middag nadat een automobilist het portier van zijn auto opende en daarbij niet lette op het langsrijdende verkeer. Een bestuurder van een bromfiets met achter op een duopassagier kon het geopende portier nog net ontwijken. Na eerst een stukje door te zijn gereden kwam de duopassagier verhaal halen. Opgewonden liep de duopassagier op de automobilist toe welke laatste zich meerdere malen verontschuldigde. De duopassagier bleef erg opgewonden en trok plotseling een mes onder zijn kleding vandaan. Hij trapte naar de automobilist en stak met het mes op hem in. De automobilist probeerde de steekbewegingen met het mes te ontwijken maar werd toch eenmaal in zijn zij getroffen. De messentrekker rende daarop snel weg, sprong achterop de bromfiets waarna deze wegreed. Bij onderzoek in het academisch ziekenhuis te Maastricht bleek de verwonding niet ernstig te zijn. Na behandeling deed het slachtoffer aangifte bij de politie.
Uit het door de recherche ingestelde onderzoek is gebleken dat twee inwoners van Maastricht betrokken zijn geweest bij de steekpartij. De twee aangehouden mannen, 37 en 31 jaar, zijn beiden woonachtig te Maastricht. Zij werden respectievelijk maandag 9 en dinsdag 10 april te Maastricht aangehouden en zijn beiden inmiddels in bewaring gesteld.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat beide mannen ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij drie straatroven die in Maastricht gepleegd werden.
Deze straatroven vonden alle drie plaats op carnavalszondag 25 februari 2001. De eerste vond plaats op de Sint Nicolaasstraat omstreeks 02.15 uur. Daar werd een 22 jarige Maastrichtenaar onder bedreiging van een mes een beurs met daarin slechts enkele tientjes afhandig gemaakt.
De tweede straatroof vond zondagavond omstreeks 22.15 uur plaats op de Lage Barakken. Daar werd een 16 jarig meisje bij een pinautomaat aan de Lage barakken beroofd. Zij werd fl. 100,- afhandig gemaakt die zij net uit de automaat had gepind.
De derde straatroof vond kort daarna op de Pastoor Habetsstraat plaats. Daar werd een 23 jarige inwoner van Ochten onder bedreiging van een mes beroofd. Hem werd een beurs met daarin fl. 145,- afhandig gemaakt.
Uit het onderzoek is gebleken dat het tweetal de berovingen pleegde terwijl zij onder invloed van harddrugs verkeerden. Het geld dat zij buit maakten werd besteed aan harddrugs.