Waterschap Groot Salland

Zwolle, 12 april 2001

Waterschap Groot Salland investeert miljoenen in afvalwaterzuivering

Rapport Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer' bevestigt noodzaak

Het Waterschap Groot Salland investeert in de jaren 2001 tot en met 2005 134 miljoen gulden in het beheer van de afvalwaterzuivering. Dat deze investeringen noodzakelijk zijn wordt bevestigd in het rapport zuiver afvalwater'.
De Unie van Waterschappen heeft dit rapport vandaag aangeboden aan de staatssecretaris. Met het uitvoeren van de bedrijfsvergelijking zuiveringsbeheer willen de waterschappen laten zien wat de prestaties van de afvalwaterzuiveringen zijn en de besturen en managers van de waterschappen een instrument aanreiken om hun bedrijfsvoering te verbeteren.

Resultaten
De waterschappen zijn beoordeeld op het functioneren van de installaties, de financiën, het milieu en innovatie. In vergelijking met andere waterschappen werkt het Waterschap Groot Salland milieubewust. Ook wat innovatie betreft staat Groot Salland relatief vooraan; in toenemende mate wordt met gemeenten samenwerking gezocht in de afvalwaterketen.
De score voor functioneren installaties' levert een positie achteraan op en voor financiën is de score gunstiger dan gemiddeld. De bedrijfsvergelijking is van toepassing op het jaar 1999. Vanaf 2000 zijn 7 van de 15 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) van het Waterschap Groot Salland in beheer overgegaan naar andere nieuw opgerichte waterschappen in Coevorden, Meppel en Lelystad.

Investeringen
Op het functioneren van de installaties wordt wisselend gescoord. Hoewel de algemene zuiveringsprestatie op het gemiddelde ligt, de fosfaatverwijdering hoog is, blijft de verwijdering van stikstof uit het afvalwater achter in vergelijking met andere waterschappen. De stikstofverwijdering voldoet wel aan de huidige wettelijke eisen. Ook is duidelijk dat er een tekort is aan pompcapaciteit op de gemalen en de RWZI's. Op 11 van de 15 RWZI's doen deze tekorten zich voor. Vanaf de oprichting in 1997 heeft het Waterschap Groot Salland een omvangrijk investeringsplan om het functioneren van de installaties op een voldoende niveau te houden. Daarbij gaat het vooral om een verbetering van de stikstofverwijdering en een vergroting van de capaciteit om het afvalwater te transporteren en te zuiveren. Om kosten te besparen worden deze maatregelen zoveel mogelijk per zuiveringsinstallatie gecombineerd. Door planologische problemen is vertraging opgetreden in de verbouw van een aantal RWZI's, onder andere in Ommen en Deventer.

In 1999 en 2000 zijn investeringen gedaan aan de RWZI's in Ommen en Tollebeek. Dit jaar zal de nieuwe RWZI Hessenpoort worden gebouwd, waarmee tevens de bestaande RWZI Zwolle wordt ontlast. De capaciteitsuitbreidingen voor de RWZI's in Deventer, Dedemsvaart, Olst en Heino zijn in voorbereiding c.q. uitvoering en zullen in 2003 klaar zijn. In 2005 zullen ook de RWZI's in Genemuiden en Kampen meer capaciteit hebben.

Deze capaciteitsuitbreidingen zullen tot gevolg hebben dat de gemalen en de RWZI's beter zullen functioneren. Hierdoor zal de stikstofverwijdering toenemen en kan het aanbod van rioolwater beter verwerkt worden. Riooloverstorten zullen minder vaak voorkomen. Een verdere verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit zal hiervan het gevolg zijn.

Verontreinigingsheffing
Door de investeringen die ten behoeve van capaciteitsuitbreiding moeten plaatsvinden stijgen de kosten voor het zuiveringsbeheer. Het tarief in 2001 van de verontreinigingsheffing is f 92,76 per verontreinigingseenheid. Het landelijk gemiddelde is ruim f 96. Naar verwachting zal het tarief voor het beheersgebied van het Waterschap Groot Salland in 2005 f 120 zijn. Dit zal enkele guldens boven het landelijk gemiddelde liggen. Een gemiddeld gezin wordt per jaar aangeslagen voor drie verontreinigingseenheden.