Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht Ministerraad
12 april 2001

OPRICHTING ONAFHANKELIJK RUIMTELIJK PLANBUREAU

Per 1 januari 2002 zal een onafhankelijk Ruimtelijk Planbureau worden opgericht. Op voorstel van minister Pronk wil het kabinet ter versterking van de ruimtelijke ordening in Nederland een Planbureau instellen dat vanuit een onafhankelijke positie optreedt. Het Planbureau kan namelijk vanuit die onafhankelijke positie bijdragen aan een betere besluitvorming en beleidsontwikkeling door onder meer

- het volgen en signaleren van ruimtelijke effecten van maatschappelijke ontwikkelingen t.b.v. prognoses en toekomstverkenningen

- het monitoren van ruimtelijke ontwikkelingen
- het analyseren van ruimtelijk rijksbeleid en besluitvormingsprocessen
- het ontwikkelen van beleidsvarianten.

Het openbaar bestuur beschikt hiermee over een samenhangend stelsel van vier gelijkwaardige, onafhankelijke planbureaus die gezamenlijk de vier facetten van overheidsbeleid bestrijken: economie (CPB), ecologie (Natuur- en Milieuplanbureau), sociaal-cultureel (SCP) en ruimte.

Ten opzichte van de andere planbureaus krijgt het Ruimtelijk Planbureau een gelijkwaardige positie. De minister van VROM wordt de verantwoordelijke minister. Ook andere bewindslieden kunnen een verzoek tot onderzoek indienen. Het Ruimtelijk Planbureau is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn producten.
Er zal intensief worden samengewerkt met verschillende kennisinstituten in Nederland en waar nodig zal zelf wetenschappelijk onderzoek worden verricht. De rapporten van het Ruimtelijk Planbureau zijn openbaar en worden actief verspreid.

RVD, 12.04.2001