Breed Platform Verzekerden en Werk

Het BPV&W heeft gemerkt dat een aantal verzekeraars veel te ruime machtigingen gebruikt om extra medische informatie op te vragen bij de behandelend arts. Daardoor kan onnodig veel informatie terecht komen bij de medisch adviseur, met alle gevolgen van dien voor degene die een verzekering wil afsluiten.

Voor het afsluiten van een verzekering waar de gezondheid van de kandidaat-verzekerde een rol speelt moet men meestal een gezondheidsverklaring invullen. Dit is een lijst met allerlei vragen over de eigen gezondheid en die van familieleden. Deze gezondheidsverklaring gaat naar de medische adviseur, die moet beoordelen welke medisch risico iemand vormt voor de verzekeraar. De medisch adviseur brengt een advies uit aan de verzekeraar en de verzekeraar stelt op basis daarvan de hoogte van de premie vast.

In sommige gevallen heeft de medisch adviseur extra medische gegevens nodig van de kandidaat-verzekerde om te kunnen beoordelen welke premie iemand moet gaan betalen. Iemand heeft bijvoorbeeld ooit een knie-operatie ondergaan en de medisch adviseur wil hier meer over weten. Om meer informatie te verkrijgen moet de medisch adviseur volgens de beroepscode van medisch adviseurs en volgens richtlijnen van de KNMG zeer gericht schriftelijke toestemming vragen aan de persoon die de verzekering wil afsluiten. Deze toestemming heet ook wel een machtiging. De medisch adviseur moet duidelijk aangeven welke medische gegevens hij zou willen inzien en voor welk doel. Voor de kandidaat-verzekerde moet helder zijn dat de gegevens slechts eenmaal mogen worden gebruikt.

Het BPV&W heeft echter geconstateerd dat verschillende verzekeraars op de gezondheidsverklaring een standaardpassage hebben opgenomen (de machtiging) waarin staat dat degene die de verzekering afsluit toestemming geeft aan de medisch adviseur om àlle gewenste inlichtingen over de gezondheid in te winnen bij de huisarts. Het BPV&W vindt dit in strijd met de privacyregels en vindt het gebruik van algemene machtigingen onaanvaardbaar.

Het gevaar bestaat nl. dat veel meer informatie wordt verstrekt aan de verzekeraar dan nodig is (soms een heel medisch dossier van de kandidaat-verzekerde). Het gevolg kan zijn dat iemand (ten onrechte) een hogere premie moet betalen of een uitsluiting in zijn verzekering krijgt. Het BPV&W wil in gesprekken met de verzekeraars deze algemene machtigingen aan de orde stellen en inzetten op het gebruik van zeer gerichte machtigingen.

Amsterdam, 12 april 2001

Margit Wewer, coördinator BPV&W


Heeft u ook dergelijke ervaringen met algemene machtigingen, meld het ons! Wij zullen dit bij de verzekeraars aan de kaak stellen. Bel de Helpdesk Gezondheid, Werk en Verzekeringen: 020 - 4 800 300 (ma t/m vrijdag van 12 - 20 uur) of helpdesk@bpv.nl



©2001 BPV&W
webmaster@bpv.nl menubalk