Persbericht

Hoeksche Waard accepteert haar nieuwe status van Nationaal Landschap

De colleges van B&W van de zes gemeenten in de Hoeksche Waard zijn het erover eens dat de Hoeksche Waard de komende jaren als een Nationaal Landschap verder ontwikkeld kan worden. Maar wel onder een aantal door de Hoeksche Waard zelf aangegeven voorwaarden! Minister Pronk heeft deze aanwijzing tot Nationaal Landschap opgenomen in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Daarop kan tot half mei ingesproken worden, waarna Pronk en het kabinet definitieve keuzes gaan maken voor wat betreft de ruimtelijke inrichting van ons land.

De colleges hebben, onder voorbehoud van positieve besluiten in de zes gemeenteraden, een definitief standpunt over de Vijfde Nota ingenomen. Samengevat:

Het Nationaal Landschap Hoeksche Waard bestaat uit de gehele Hoeksche Waard, met inbegrip van het buitendijks gebied en de buitenwateren. Het is een dynamisch geheel, waarbinnen het landschap zich ontwikkelt - met een belangrijke rol voor de landbouw -, maar waarbinnen ook ruimte is voor woon- en werkfuncties voor de Hoeksche Waardse behoefte. Het Nationaal Landschap Hoeksche Waard is een uniek vitaal, dynamisch en open landschap binnen de Deltametropool (de Randstad) en zal dat ook in de toekomst zijn, mits er ruimte is voor dynamiek en de Hoeksche Waard een geheel blijft.

De Hoeksche waard zal een gebied zijn dat niet verstedelijkt is. In het noordelijk deel wordt wel ruimte gecreëerd om de eigen dynamiek een plek te geven. Het door het kabinet voorgestelde bovenregionale bedrijfsterrein van 100 hectare bij 's-Gravendeel ten oosten van het HSL-tracé wijzen de colleges van B&W af omdat het niet past niet bij de wijze waarop zij het Nationaal Landschap Hoeksche Waard vorm willen geven. Ook de bundeling van infrastructuur rondom het HSL-tracé wordt afgewezen. De verzorgingsstructuur in de Hoeksche Waard, waaraan elke kern zijn eigen specifieke plaats levert, dient in tact te blijven. De bereikbaarheid van de kernen zal waar nodig verbeterd moeten worden. Met name de infrastructuur rondom de N-217 staat daarbij hoog op de agenda.

Alleen onder de hiervoor geformuleerde randvoorwaarden onderschrijven de colleges van B&W de aanwijzing van de Hoeksche Waard tot Nationaal Landschap.

Instemming is er met het voornemen van het kabinet om in de Hoeksche Waard geen grootschalige glastuinbouwbedrijven te vestigen. Ook is positief gereageerd op de kabinetsvoornemens om *het water' meer sturend te laten zijn bij de ruimtelijke inrichting.

De colleges van B&W rekenen op mentale, instrumentele en financiële rijkssteun bij de ontwikkeling van het Nationaal Landschap: de Hoeksche Waard is een landschap van nationale betekenis, maar is niet in staat om alle investeringen zelf te dragen. Aangekondigd is een gezamenlijk ontwikkelings- en investeringsprogramma in het najaar.

Informatie:

- De voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Ruimtelijke Ordening van de zes gemeenten in de Hoeksche Waard, G. de Man, telefoon: 0186-646151
- De streekmanager Hoeksche Waard, A. Kivits, telefoon: 06-29044249