CONTACTLENZEN DRAGERS KRIJGEN EEN VEILIGE 24-UURS OPLOSSING

Voor 60-70% van de Nederlandse contactlenzen dragers die met hun lenzen in zouden willen slapen, is nu een oplossing geïntroduceerd in de vorm van "all day * all night" contactlenzen van Specsavers.

Tot voor kort waren betrouwbare lenzen voor dag en nacht niet voorhanden in Nederland, maar de "all day * all night" lenzen zijn gemaakt van een revolutionair nieuw materiaal, Lotrafilicon A, dat zorgt voor de noodzakelijke zuurstofdoorlaatbaarheid. Lotrafilicon A laat zelfs zes keer meer zuurstof door dan zachte lenzen. Het materiaal dat de lens permeabel maakt is Siloxane. Daarnaast bevat de lens ook nog een hydrogel laag waardoor de lens makkelijk over het oog beweegt.

Deze nieuwe lenzen kunnen een hele maand gedragen worden zonder dat ze gereinigd dienen te worden. Hierdoor is de gebruiker niet meer belast met de dagelijkse routine van het indoen, verwijderen en schoonmaken van de lenzen. Bovendien wordt hierdoor het ongemak van altijd schoonmaakvloeistof bij je moeten hebben en niet onverwachts ergens anders kunnen overnachten verminderd.

Het concept van maandlenzen bestaat al sinds het begin van de jaren zeventig. Deze vorige generatie bleek in de praktijk echter niet aan de verwachtingen te voldoen. Veel consumenten kregen irritaties aan het oog bij langdurig gebruik, omdat de lenzen niet voldoende zuurstof doorlieten. Dit had tot gevolg dat de opticiens de lenzen niet meer wilden voorschrijven. Jarenlang onderzoek heeft geresulteerd in de nieuwe generatie van langer draagbare lenzen, makkelijk en volledig veilig in het gebruik.

ACHTERGRONDINFORMATIE : HET ALL DAY * ALL NIGHT CONCEPT

Ogen en contactlenzen
Ogen hebben zuurstof nodig. Een gebrek aan zuurstof kan tot fysiologische problemen in het hoornvlies leiden, zoals nieuwe vaatingroei (neovascularisatie) en vertroebeling (oedeemvorming). Hoe meer water een lens bevat, hoe meer zuurstof de lens doorlaat. Er is echter een maximum aan water dat kan worden toegevoegd aan het materiaal waar de huidige lenzen van zijn gemaakt, waardoor er ook een maximum is aan zuurstof die tot het oog door kan dringen. Ook uitdrogingsproblemen, eiwitafzetting, vetaanslag op het lensoppervlak en ooginfecties kunnen een gevolg zijn van gebrek aan zuurstof. Tot slot konden vuiltjes op het oog slecht worden afgevoerd, omdat de lens zich niet gemakkelijk op het oog bewoog. De vele klachten van gebruikers leidden ertoe dat het dragen van lenzen gedurende de slaap door opticiens lange tijd werd afgeraden.

Onderzoek.
Voor de ontwikkeling van deze contactlenzen is gedurende zeven jaar wereldwijd onderzoek gedaan. Vervolgens zijn de lenzen uitgebreid getest in Mexico, Spanje en Australië. Enkele gebruikers van de "all day * all night" lenzen zijn 3 jaar intensief gevolgd, voordat de lenzen op de markt zijn gebracht.

Specsavers Opticiens
De Britse marktleider betrad in 1997 de Nederlandse markt met een eerste pilotwinkel en heeft inmiddels vestigingen in Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Breda, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Nijmegen, Oosterhout, Tilburg en Venlo. Specsavers vindt dat goede oogzorg voor iedereen betaalbaar moet zijn en dat brillen uitstekend als modeaccessoire kunnen dienen. Om dit mogelijk te maken voor de consument hanteert Specsavers een unieke formule: lage, transparante prijzen en een onverwacht hoge service en kwaliteit oogzorg.

Specsavers winkels in Nederland worden - net als in Groot-Brittannië - geëxploiteerd op een 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur die gedeeltelijk eigenaar is. In elke vestiging werken zo'n acht tot negen mensen, waaronder gekwalificeerde opticien contactlensspecialisten, leerling-opticiens, werkplaats-technici en receptionisten.

Voor meer informatie over het onderwerp kunt u contact opnemen met: Nushka de Grip, +44 20 7841 3424 of e-mail nushka.degrip@uk.bulletin.com.