Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Gemeente Venray in de fout

Minister Pronk (VROM) zal tenminste zes door de gemeente Venray verleende bouwvergunningen voordragen voor schorsing en vernietiging door de Kroon. De gemeente heeft onjuiste informatie aan de provincie Limburg en aan het ministerie van VROM verstrekt en de zes bouwvergunningen op onrechtmatige wijze verleend. Verder zal verscherpt toezicht in de gemeente worden ingesteld. De VROM-inspecties hebben dat aan het college van B en W van Venray medegedeeld.

Onderzoek van de VROM-inspecties heeft uitgewezen dat de gemeente onjuiste informatie heeft verstrekt om een woningbouwproject in het kerkdorp Merselo te realiseren.
De gemeente heeft ten onrechte aangegeven dat een bestaande stankcirkel (waarbinnen geen bebouwing is toegestaan) van een nabij gelegen veehouderijbedrijf was opgeheven. Bovendien is ook de stankhinder van andere in de buurt liggende veehouderijen niet in de berekeningen van de gemeente meegenomen.
Zes bouwvergunningen voor in totaal elf woningen zijn verleend zonder toestemming van Gedeputeerde Staten van Limburg. Deze vergunningen zullen daarom worden voorgedragen voor schorsing en vernietiging door de Kroon. Dit kan betekenen dat reeds in aanbouw zijnde woningen moeten worden afgebroken. Daarnaast zijn voor hetzelfde stankgehinderde gebied nog twee bouwvergunningen verleend. Het is mogelijk dat ook deze voor schorsing en vernietiging zullen worden voorgedragen.
Het instellen van verscherpt toezicht betekent dat de besluiten van de gemeente over bouw- en milieuvergunningen extra scherp door de VROM-inspecties zullen worden gecontroleerd. Wat dit verscherpte toezicht precies zal gaan inhouden is afhankelijk van de resultaten van een toezichtsonderzoek dat eerst door de VROM-inspecties wordt uitgevoerd.