Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 12 april 2001

GEMEENTE GAAT ECOSLAKKEN VERWIJDEREN
UIT SIERVIJVERS GETSEWOUD

De gemeente Haarlemmermeer heeft besloten al het oude ballast materiaal, de eco-slakken in de siervijvers in de wijk Getsewoud te Nieuw-Vennep te verwijderen en te vervangen door nieuw natuurlijk ballast materiaal. De proef met ijzersulfaat die in het proefbassin in Getsewoud Noord liep is daarmee beeindigd. Naar verwachting kan medio mei begonnen worden met het aanbrengen van een nieuwe laag ballast. De werkzaamheden zullen ongeveer twee maanden in beslag nemen.
De gemeente Haarlemmermeer heeft in overleg met het ministerie van VROM en het hoogheemraadschap Rijnland besloten het oude ballast materiaal, de ecoslakken, uit de waterpartijen in Getsewoud te verwijderen en te vervangen door nieuw natuurlijk ballast materiaal.
De proef, die er op gericht was om het basische water door middel van toevoeging van ijzersulfaat te neutraliseren is in overleg met de arbeidsinspectie stopgezet, omdat de verwerking van het ijzersulfaat risico met zich meebracht voor degenen die daarmee aan het werk waren. Neutralisering op deze wijze behoorde daarmee niet meer tot de mogelijkheden. Natuurlijke uitloging zou vele jaren duren en de bron van het probleem zou daarmee niet worden aangepakt. De Gemeente Haarlemmermeer heeft daarop vastgesteld, dat het handhaven van een langdurige basische situatie in de wateren van Getsewoud volstrekt onacceptabel is, zowel uit milieu technisch oogpunt als uit maatschappelijk oogpunt. Het is steeds het uitgangspunt van het college van Burgemeester en Wethouders geweest, dat het probleem rond de sierwateren in Getsewoud zo spoedig mogelijk dient te worden opgelost. Het besluit de ecoslakken te verwijderen en te vervangen door nieuw ballastmateriaal draagt daar in belangrijke mate aan bij. Het oude materiaal kan nog niet direct worden weggehaald, omdat de waterbodem in verband met de wel/kwel problematiek onder druk moet blijven. Het nieuwe ballastmateriaal (grind of basalt) moet worden besteld en geleverd. Dit duurt naar verwachting ongeveer drie weken. Medio mei starten de werkzaamheden rond het verwijderen van het oude materiaal en het aanbrengen van de nieuwe laag. Hierbij wordt gewerkt vanaf de zuidkant naar het noorden. De werkzaamheden zijn na ongeveer twee maanden afgerond.
Veiligheidsmaatregelen
Omdat er geen officiële voorschriften zijn voor het werken in basisch water, heeft de gemeente Haarlemmermeer in samenspraak met de arbeidsinspectie zelf besloten de meest strenge voorzorgsmaatregelen te nemen. De mensen die er gaan werken zullen witte pakken dragen en maskers. Hierdoor zijn zij beschermd tegen het langdurig werken in basisch water. In samenspraak met de arbeidsinspectie zijn de wit-rode linten reeds vervangen door hekken. Daarop zijn bordjes met doodshoofden en mondmaskers geplaatst. Op deze wijze zijn de waterpartijen waarin binnenkort gewerkt gaat worden goed afgeschermd en is het voor degenen die er gaan werken duidelijk dat zij afdoende voorzorgsmaatregelen moeten nemen. De arbeidsinspectie plaatst dit soort pictogrammen omdat op de bouwplaats ook mensen werken, die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Voor hen moeten de voorzorgsmaatregelen ook duidelijk zijn.
Hoewel er tot nu toe geen enkel ziektegeval bekend is als gevolg van het basische water meent de gemeente Haarlemmermeer dat geen enkel risico gelopen mag en kan worden: niet voor de werknemers en niet voor de bewoners. Daarom worden de werkzaamheden met de uiterste zorgvuldigheid worden uitgevoerd.
De bewoners van Getsewoud zijn heden per bewonersbrief op de hoogte gesteld van deze ontwikkelingen. Voordat de werkzaamheden daadwerkelijk beginnen, zullen de inwoners uitvoerig worden geinformeerd over eventueel aanvullende maatregelen. Hierover voert de gemeente overleg met de GGD en de arbeidsinspectie.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen