EDISON STICHTING

Edison Klassiek Oeuvreprijs voor Alfred Brendel


PERSBERICHT

Hilversum, 12 april 2001

EDISON KLASSIEK OEUVREPRIJS VOOR ALFRED BRENDEL

De Edison Stichting maakt bekend dat de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2001 toegekend zal worden aan de zeventig jarige pianist en essayist Alfred Brendel. De Edison is de prijs van Nederlandse muziekindustrie voor een geluidsdrager van bijzondere kwaliteit. De Edison wordt al sinds 1960 uitgereikt en is te vergelijken met bijv. de Amerikaanse Grammy en de Brit Award. De prijs wordt toegekend door een streng geselecteerde vakjury die alle ingezonden albums beluistert en beoordeelt op met name artistieke kwaliteit.

Alfred Brendel is met name bekend om zijn legendarische reeks Beethoven-opnames. In de jaren zestig en zeventig bracht hij complete reeksen van deze componist uit en gaf hij talloze recitals. Dat dit een work-in-progress is blijkt uit het feit dat hij ook in de jaren negentig met een nieuwe reeks Beethoven-concerten voor de dag kwam. Maar naast Beethoven speelt Brendel ook werken van uiteenlopende componisten als Bach, Schumann en Liszt.

Het volgende citaat uit het juryrapport:
'Brendels repertoire is schijnbaar eindeloos en zeker onbegrensd in kwaliteit. Op zijn zeventigste schuwt hij nog steeds een agenda vol optredens niet. Het risico van musiceren op het scherp van de schede gaat hij geen moment uit de weg'.

Brendel mocht reeds drie keer eerder in Edison in ontvangst nemen en wel in 1973, 1981 en 1984.