Gemeente Utrecht

Praktijkverpleegkundigen in stad Utrecht: een blijvend succes

Na een experimentele periode van bijna twee jaar zijn nu op zes plaatsen in de stad Utrecht permanent praktijkverpleegkundigen aan de slag. Zij blijken in een grote behoefte te voorzien. Zij geven adviezen over leefstijl en over woonomgeving aan onder meer chronische zieken, ouderen en migranten. Daardoor verlichten zij de taken van vaak overbelaste huisartsen. Dat is hard nodig, want zoals bekend staat de eerste-lijns gezondheidszorg (huisartsen, verloskundigen, thuiszorg) in de stad Utrecht - net als in de andere grote steden - zwaar onder druk



Dit is de conclusie van het rapport `VAN ZESSEN KLAAR bevindingen bij zes projecten met

praktijkverpleegkundigen in de stad Utrecht' . De heer Verhoef, wethouder voor volksgezondheid van Utrecht, bood dit rapport vandaag aan plaatsvervangend directeur generaal volksgezondheid Oudendijk aan.

Naast een evaluatie van de experimentele fase bevat het rapport gedetailleerde beschrijvingen van de projecten, tal van praktische tips voor samenwerking tussen huisartsen en praktijkverpleegkundigen en voorbeelden van formulieren en protocollen die in de projecten zijn gebruikt. Het rapport is dan ook bedoeld voor iedereen, die met praktijkverpleegkundigen wil gaan werken. Praktijkverpleegkundigen zelf kunnen veel leren van de opgeschreven ervaringen van hun Utrechtse collega's

De heer Oudendijk nam het rapport in ontvangst met het volgende commentaar: "Het rapport laat zien dat praktijkverpleegkundigen op tal van manieren de taken van huisartsen kunnen verlichten. Zij kunnen daardoor makkelijk doorverwijzen naar andere zorgverleners van deze organisatie. Bovendien heeft deze opzet de samenwerking tussen huisartsen en thuiszorg bevorderd . De projecten in Utrecht zijn een goed voorbeeld van wat samenwerking tussen gemeente, huisartsen, zorgverzekeraar, thuiszorg en universiteit kan betekenen".

Het rapport kost NLG 60,00 en is te bestellen bij het Julius Centrum voor Huisartsgeneeskunde en Patiëntgebonden Onderzoek, UMC Utrecht, tel.: 030 - 250 9359.