CDA

Schmelzer (80) houdt zelf eerste Norbert Schmelzerlezing

Ruim honderd veelal vooraanstaande christen-democraten waren 11 april jl. in societeit De Witte getuige van de allereerste Norbert Schmelzerlezing. Het CDA-bestuur heeft als eerbetoon aan ruim vijftig jaar inzet voor de publieke zaak in het algemeen, en de christen-democratie in het bijzonder besloten een Norbert Schmelzerlezing in het leven te roepen. Omdat Schmelzer als geen ander het appel dat van de christen-democratie uitgaat weet te verwoorden zal elk voorjaar een vooraanstaande christen-democraat uit binnen- en buitenland een lezing houden onder het motto Het appèl van de christen-democratie.
Norbert Schmelzer die eind maart 80 jaar werd viel op 11 april zelf de eer te beurt de naar hem genoemde lezing uit te spreken. Onder de titel 'Buitenland beleid: idealen en weerbarstigheden' sprak hij in aanwezigheid van onder meer partijvoorzitter Van Rij, fractievoorzitter De Hoop Scheffer, en oud-bewindslieden als Til Gardeniers, Hans van den Broek en Frans Andriessen over de Europese eenwording.
Partijvoorzitter Van Rij noemde Schmelzer in een vrij persoonlijk getinte inleiding een van de Europeanen van het eerste uur. De 80-jarige zelf begon zijn lezing met te vertellen dat zijn belangstelling voor politiek in 1938 werd gewekt toen hij als middelbare scholier Mein Kampf van Hitler las. "In de oorlog kwam ik tot de overtuiging dat als zo'n duivelse ideologie een zo beslissende invloed kon hebben op de samenleving, het dan ook mogelijk moest zijn wezenlijke invloed uit te oefenen met humane positieve uitgangspunten zoals die in het Evangelie staan. En zo werd ik wat ik nog steeds ben: overtuigd christen-democraat. Ik koos dus voor de politiek."
Schmelzer hield een krachtig pleidooi het debat over de einddoelstellingen (finalite) van de EU niet uit de weg te gaan. Hij constateerde dat in dit verband het woord Federatie soms een verdacht woord lijkt te worden. Tegenover de weerbarstigheden in de praktijk zoals het enghartige, soms agressieve nationalisme, het gebrek aan draagvlak in de samenleving en internationale overleggen die zonder resultaat blijven, zette hij vier prioriteiten neer: een sterkere Europese Commissie - de motor van de EU -, het nemen van meerderheidsbesluiten op meer terreinen, een harmonische verhouding tussen Europa, nationale en subnationale overheden (provincies, gemeenten, gewesten en regio's) en versterkte samenwerking van een beperkt aantal lidstaten.
In zijn reactie op het doorwrochte betoog van Norbert Schmelzer sprak CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer zich vierkant uit voor de EU als Federatie. "Ik ben niet bang dat woord te gebruiken." De Hoop Scheffer is blij met het door het kabinet gestarte debat over de einddoelstellingen van de EU, maar het is niet genoeg. "We moeten vooral richting geven, en het niet afdoen met een enkel debat in Amsterdam."
De CDA-leider pleitte voor een Europese Senaat en een kamer van nationale afgevaardigden om de nationale parlementen meer bij Europa te betrekken.

Begin mei is de Schmelzerlezing met achtergronden beschikbaar via een eigen internetsite: www.schmelzerlezing.nl.