Voedingscentrum
Is het MKZ-virus gevaarlijk voor mij?
Vanuit de literatuur zijn in principe geen gevallen bekend dat mensen
MKZ kunnen krijgen. In principe, want er zijn enkele uitzonderlijke
situaties bekend dat mensen er lichte ziekteverschijnselen van kregen.
Bijvoorbeeld na het drinken van rauwe melk van een duidelijk zieke
koe. Gelukkig komt dat in de praktijk niet voor. Een zieke koe wordt
niet gemolken, maar af gemaakt. In de winkel staat geen rauwe melk.
Onze dagverse melk is altijd gepasteuriseerd en dat doodt het virus.
Voor de zekerheid wordt de melk die uit een gebied rondom een
MKZ-geval komt, extra behandeld.
Op enkele boerderijen wordt wel melk verkocht en andere
zuivelproducten. Boerenkaas komt in de winkel en is gemaakt van rauwe
melk. Ook voor die producten waarschuwen we niet. Melk van zieke
dieren wordt voor die producten niet gebruikt. Dat zou de ziekte
kunnen verspreiden onder het vee. Boeren die zelf zuivelproducten
maken anders dan consumptiemelk of kaas hebben in het algemeen ook
apparatuur om hun melk te verhitten (een pasteur).
Vlees wordt over het algemeen ook niet rauw gegeten. Bovendien zijn de
delen die de besmetting dragen over het algemeen geen
consumentenproducten.
Maar, laat er geen misverstand over zijn, wij krijgen geen vlees van
dieren die ziek zijn van MKZ en geen melk van MKZ-koeien. Door de
ernst van de ziekte en de enorme besmettelijkheid zal iedereen die
maar vermoedt dat MKZ in het spel is dit melden, waarna de maatregelen
overweldigend zijn. In een wijde kring worden alle dieren gedood en
afgevoerd en niet meer gebruikt voor consumptie.