Voedingscentrum
Is het MKZ-virus gevaarlijk voor mij?

Vanuit de literatuur zijn in principe geen gevallen bekend dat mensen MKZ kunnen krijgen. In principe, want er zijn enkele uitzonderlijke situaties bekend dat mensen er lichte ziekteverschijnselen van kregen. Bijvoorbeeld na het drinken van rauwe melk van een duidelijk zieke koe. Gelukkig komt dat in de praktijk niet voor. Een zieke koe wordt niet gemolken, maar af gemaakt. In de winkel staat geen rauwe melk. Onze dagverse melk is altijd gepasteuriseerd en dat doodt het virus. Voor de zekerheid wordt de melk die uit een gebied rondom een MKZ-geval komt, extra behandeld.
Op enkele boerderijen wordt wel melk verkocht en andere zuivelproducten. Boerenkaas komt in de winkel en is gemaakt van rauwe melk. Ook voor die producten waarschuwen we niet. Melk van zieke dieren wordt voor die producten niet gebruikt. Dat zou de ziekte kunnen verspreiden onder het vee. Boeren die zelf zuivelproducten maken anders dan consumptiemelk of kaas hebben in het algemeen ook apparatuur om hun melk te verhitten (een pasteur). Vlees wordt over het algemeen ook niet rauw gegeten. Bovendien zijn de delen die de besmetting dragen over het algemeen geen consumentenproducten.

Maar, laat er geen misverstand over zijn, wij krijgen geen vlees van dieren die ziek zijn van MKZ en geen melk van MKZ-koeien. Door de ernst van de ziekte en de enorme besmettelijkheid zal iedereen die maar vermoedt dat MKZ in het spel is dit melden, waarna de maatregelen overweldigend zijn. In een wijde kring worden alle dieren gedood en afgevoerd en niet meer gebruikt voor consumptie.