CDA

Timmerman-Buck teleurgesteld over houding kabinet bij euthanasiedebat

CDA-woordvoerder Yvonne Timmerman-Buck is teleurgesteld door de houding van het kabinet en de paarse partijen tijdens het debat in de Eerste Kamer over de nieuwe euthanasiewet. De Senaat nam met 48 stemmen voor en 26 stemmen tegen (van CDA, ChristenUnie, SGP en SP) deze wet aan. Geen enkele senator van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks stemde tegen de wet. Nederland is nu het eerste land ter wereld dat euthanasie onder bepaalde voorwaarden niet langer strafbaar stelt, een wereldprimeur dus.
Het CDA stemde tegen omdat de wet een belangrijk fundament van de rechtsorde, namelijk de bescherming van het leven, aantast. In de wet is namelijk een strafuitsluitingsgrond opgenomen voor euthanasie. Het tweede hoofdbezwaar tegen de wet is dat toetsingscommissies bestaande uit een arts, jurist en ethicus, de rol van het Openbaar Ministerie in feite overnemen. Met name de VVD had grote bezwaren tegen deze commissies, maar dat weerhield de liberalen er niet van om toch voor de wet te stemmen. Yvonne Timmerman-Buck besteedde in haar bijdrage aan het debat, dat door veel internationale media werd gevolgd, veel aandacht aan het cultuurpolitieke aspect van het euthanasievraagstuk. "Met deze nieuwe wet zal euthanasie meer dan nu als een 'behandeloptie' worden beschouwd. Daarnaast heeft onze fractie, evenals voorstanders van liberalisering van euthanasie zoals psychiater Van Ree en voormalig KNMG-bestuurslid Berkesteijn, gewag gemaakt van een druk op de arts en patiënt. Die kan toenemen met de normalisering van euthanasie die vervat is in de nieuwe wet. Het kabinet is bij de beantwoording inhoudelijk voorbijgegaan aan deze belangrijke aspecten."
Timmerman-Buck is ook teleurgesteld door de weigering van de ministers Borst en Korthals om in de wet een apart artikel op te nemen voor gewetensbezwaarde artsen en verpleegkundigen, danwel een aparte Wet Gewetensbezwaarden Gezondheidszorg in het leven te roepen. "Het kabinet laat artsen en verpleegkundigen die gewetensbezwaren hebben, volledig in de kou staan. De VVD en GroenLinks hadden ook veel aandacht voor deze gewetensbezwaarden, toch kwamen de ministers niet tegemoet aan de legitieme behoefte uit het veld om wettelijke bescherming. Onbegrijpelijk." Tijdens het debat werd ook uitvoerig gesproken over de palliatieve zorg (pijnbestrijding). De CDA-Eerste Kamerfractie heeft ervoor gezorgd dat er een ommekeer is in het standpunt van de regering. Deze had altijd gezegd dat een arts straffeloos tot euthanasie mag overgaan als de patiënt palliatieve zorg weigert. De CDA-fractie denkt dat in zo'n situatie het euthanasieverzoek van de patiënt misschien niet zal zijn ingegeven door ondraaglijk lijden. Yvonne Timmerman-Buck wees tevens op een uitspraak van de Hoge Raad, die anders luidt dan het standpunt van de regering. Minister Borst bleek overtuigd en sprak duidelijk uit dat een patient die palliatieve zorg weigert, er niet vanuit moet gaan zijn of haar verzoek om euthanasie vervolgens zal worden gehonoreerd.
De CDA-senator was niet altijd blij met de toonzetting waarin het debat gevoerd werd. "De discussie over de vergelijkingen met Duitsland en zijn historie, ontstaan na interrupties van ChristenUnie-senator Schuurman, vond ik weinig gelukkig. Hoe dan ook: de discussie is bepaald nog niet gesloten. Het CDA zal die niet moeten afwachten maar daaraan een pro-actieve bijdrage leveren."

De hele bijdrage van Yvonne Timmerman aan het euthanasiedebat in de Eerste Kamer is te downloaden door rechts op de diskette te klikken.