European Commission

P/01/77

Brussel, 12 april 2001
7896/01 (Presse 151)
P 77/01
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidents- en parlementsverkiezingen in Peru

De Europese Unie is verheugd over de algemene presidents- en parlementsverkiezingen van 8 april in Peru waarbij de regering, de electorale instanties en de civiele samenleving van een vastberaden democratische gezindheid blijk hebben gegeven.

De Europese Unie is de overgangsregering erkentelijk voor de uitnodiging van de waarnemers bij de algemene verkiezingen in 2001. Naar het oordeel van de Europese Unie zijn de verkiezingen in een sfeer van vrijheid, gerechtigheid en transparantie gehouden. De voorlopige resultaten lijken in hoge mate door de politieke groeperingen en de presidentskandidaten te worden aanvaard. Dit is een blijk van democratische instelling dat veel goeds inhoudt voor de toekomst.

Gezien de voorlopige resultaten zal een tweede verkiezingsronde plaatsvinden. De Europese Unie bevestigt hierbij dat zij ook bij de tweede verkiezingsronde in Peru haar belofte inzake waarneming van de verkiezingen zal nakomen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.