European Commission

P/01/76

Brussel, 12 april 2001
7893/01 (Presse 148)
P 76/01

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende Nepal

De Europese Unie spreekt haar diepe bezorgdheid uit over de ernstige escalatie van het geweld met dodelijke slachtoffers bij de Maoïstische opstand in Nepal de afgelopen dagen, en betuigt de families van de slachtoffers haar deelneming met hun verlies. De Europese Unie veroordeelt zulke ernstige daden van dodelijk geweld.

De Europese Unie spreekt haar steun uit voor een democratische regering en het democratiseringsproces zoals dat verankerd is in de Grondwet van Nepal, en dringt er bij alle partijen op aan om bij het zoeken naar een oplossing de mensenrechten volledig te eerbiedigen, en om de democratie en de rechtsstaat in Nepal te versterken. De Europese Unie benadrukt haar overtuiging dat burgers het recht hebben te verwachten dat zij in veiligheid kunnen leven, en dat regeringen gerechtigd zijn te zorgen voor de veiligheid en het welzijn van hun bevolking.

De Europese Unie dringt er bij alle partijen op aan, met verdubbelde inzet te trachten om via onderhandelingen een vreedzame oplossing voor het huidige conflict te vinden, en een stabiele en duurzame ontwikkeling in Nepal te bevorderen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.