Technische Universiteit Eindhoven

9 april
Dit is een gezamenlijk persbericht van OMO en TU/e

Samenwerking Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs met TU Eindhoven

TILBURG/EINDHOVEN - De Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben besloten samen te werken aan het oplossen van het tekort aan leraren in de exacte vakken en aan het bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs in die vakken. Een jaar geleden sloot OMO een soortgelijke overeenkomst met de Fontys Hogescholen. Bij de Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, met de bestuurzetel in Tilburg, zijn ruim vijftig scholen voor voortgezet onderwijs in Noord-Brabant aangesloten. Op donderdag 12 april ondertekenen de besturen van OMO en de TU/e de samenwerkings-overeenkomst. Hiermee wordt het startschot gegeven om gezamenlijk de problematiek rondom het lerarentekort aan te pakken. De initiatiefrijke aanpak van OMO spreekt de TU/e zeer aan. OMO wil namelijk niet alleen met financiële prikkels leerlingen stimuleren voor een lerarenopleiding. Zij spant zich ook in om de kwaliteit van stages te verbeteren. Een ander speerpunt vormt het tegengaan van het fuikeffect ("eens leraar altijd leraar").

De TU/e wil in het grootschalige project waar Fontys samenwerkt met OMO, een belangrijke meerwaarde bieden. Deze meerwaarde komt onder meer tot uiting in de vorm van relevant wetenschappelijk onderzoek. Ook spant de TU/e zich in om het leraarschap te moderniseren door hoogwaardige opleidingen te ontwikkelen. Kernbegrippen hierbij zijn kennis van zaken en moderne beroepspraktijk. Bovendien wil de TU/e praktijkgericht onderzoek gaan doen op de scholen om zo het werk van de leraar te stimuleren. Bij dit onderzoek worden met name OMO-leraren betrokken. Hierdoor krijgen leraren meer mogelijkheden om naast onderwijsgever onderwijsontwikkelaar te worden. De TU/e kan verder voorzien in aanvullende begeleiding van studenten tijdens de stage door middel van telecommunicatie. Door deze gezamenlijke initiatieven willen OMO en de TU/e het beroep leraar uitdagender maken. Stuurgroep OMO en de TU/e hebben een stuurgroep ingesteld die de eindverantwoordelijkheid en bevoegdheid heeft om al die maatregelen te nemen die nodig zijn voor een goed verloop van de samenwerking. De stuurgroep is als volgt samengesteld: drs. R.H.A.M. Kraakman, voorzitter van het OMO-bestuur, J.M.C. van Dijk MPM, ambtelijk secretaris van het OMO-bestuur, dr.ir. H.G.J. de Wilt, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e en ir. H.P.J.M. Roumen, secretaris van de TU/e. Beide instellingen hebben een projectleider aangesteld, te weten dr. Jos Hulsker, namens OMO en drs. Wilma Groenendaal, namens de TU/e.
De overeenkomst wordt nader uitgewerkt in de vorm van deelprojecten. Daarbij zijn beide partners verplicht om vanuit haar eigen expertisegebied maximaal bij te dragen aan het totstandbrengen van de diverse projecten. Met name het beschikbaar stellen van de voor de verschillende taken vereiste deskundigheid. Het partnerschap wordt aangegaan voor een periode van zes jaar met aansluitend nog een termijn van zes jaar, waarbij de samenwerking verder ontwikkeld, versterkt en verdiept wordt. Het staat beide partners vrij om naast deze overeenkomst, nieuwe samenwerkingen met anderen aan te gaan.