Waterloopkundig Laboratorium

WL | Delft Hydraulics adviseert over gasproblematiek in Minnesota

WL | Delft Hydraulics heeft opdracht gekregen van het Amerikaanse ingenieursbureau Service Environmental Engineering om te adviseren over de gasproblematiek in Stryker Bay, bij Duluth Minnesota (U.S.A.). Bij warm weer ontstaan gasbellen in het water van de baai. Samen met de ontsnappende gasbellen komt er olie vrij dat vervolgens op het oppervlak van het water drijft. Het ontsnappen van de gasbellen en het ontstaan van olievlekken is met name in het afgelopen jaar toegenomen. Het ingenieursburo Service E&E, dat is gespecialiseerd in milieutechnieken, is reeds vele jaren betrokken bij het onderzoek naar methoden om de verontreinigde grond, die is gestort in Stryker Bay, te saneren. Het ontstaan van gasbellen heeft dit onderzoek een belangrijke extra dimensie gegeven, temeer daar Stryker Bay deel uitmaakt van een recreatiegebied.

De verontreinigde grond is afkomstig van ca 100 jaar kolengas- en teer-productie, waarvan het residu tot ca. 50 jaar geleden is gestort in Stryker Bay. In de bodem is in die tijd zoveel gas gevormd, dat het nu via scheuren en kanalen in de bodem kan ontsnappen.

WL | Delft Hydraulics gaat sedimentmonsters uit Stryker Bay onderzoeken in haar experimentele faciliteiten, die speciaal zijn ontwikkeld voor gasontwikkeling en gastransport in waterbodems, zoals in slibdepots, havens en (diep)zeebodems. De testresultaten worden gebruikt in het computermodel DELCON. Dit is een 1 dimensionaal model dat gasontwikkeling en gastransport in het sediment in de tijd voorspelt en waarin destabilisatie als scheurvorming en kanaalvorming in de sedimentlaag kunnen worden bekeken. Met de uitkomsten zal WL vervolgens adviseren over de te verwachten gasontwikkeling en gastransport in de mogelijke oplossingen voor het saneringsprobleem.

WL | Delft Hydraulics is een onafhankelijk instituut voor gespecialiseerd advies en toegepast onderzoek, opgericht in 1927 en gevestigd in Delft. Onze 400 gekwalificeerde medewerkers (van wie 65% academici) adviseren Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers over alle aan water, andere vloeistoffen en gassen gerelateerde vraagstukken: van beleidsondersteuning tot ontwerp en technische assistentie op het gebied van offshore, kusten, havens, estuaria, rivieren & kanalen en industriële stromingsprocessen. Opdrachtgevers zijn nationale en regionale overheden, waterschappen, multilaterale financiers en het bedrijfsleven waaronder ingenieursbureaus, aannemers en industrie.

NOOT voor de redactie,