Waterschap Zuiderzeeland

PERSBERICHT


01-14
Lelystad, 12 april 2001

Waterschap Zuiderzeeland voert zuiveringstaak goed uit

Het Waterschap Zuiderzeeland voldoet ruimschoots aan de wettelijke eisen voor het zuiveren van afvalwater. Dat blijkt uit een bedrijfsvergelijking over het jaar 1999 bij 25 waterschappen in Nederland. Het landelijk rapport is donderdag aan staatssecretaris drs. J.M. de Vries van Verkeer en Waterstaat overhandigd. De hoogte van het tarief dat het waterschap in 1999 hanteerde voor de verontreinigingsheffing (109 gulden) heeft te maken met de hoge kosten voor het zuiveringsbeheer in Flevoland. Het waterschap zal de resultaten van deze bedrijfsvergelijking gebruiken om daar waar mogelijk haar zuiveringstaak te verbeteren. De uitkomsten zullen worden betrokken bij het opstellen van de meerjarenraming.

De bedrijfsvergelijking heeft betrekking op de situatie van 1999. Voor dit gebied gaat het om de resultaten van de zuiveringsinstallaties in Z.O. - Flevoland, in Lelystad, Almere, Dronten en Zeewolde. De installatie in de Tollebeek viel toen nog onder Waterschap Groot Salland. Voor het zuiveren van afvalwater gelden wettelijke normen. De waterschappen moeten de stikstof en het fosfaat voor 75% uit het afvalwater verwijderen. Waterschap Zuiderzeeland verwijdert deze stoffen voor 85%. Dit komt omdat we nieuwe, moderne zuiveringsinstallaties hebben. De oudste zuivering in ons beheersgebied, te Lelystad, is uit 1974. Bij het bouwen van de installaties is al uitgegaan van de meest moderne zuiveringstechnieken, waardoor ook een hoog zuiveringsrendement is te behalen. Bij het neerzetten van de installaties is ook rekening gehouden met de groei van het aantal inwoners in het gebied. Daardoor zijn er grote installaties gebouwd met de mogelijkheid tot uitbreiding.

tarief
Het tarief (WVO-tarief) dat het waterschap hanteert voor de verontreinigingsheffing bestaat voor een deel uit de directe kosten voor het zuiveren van het afvalwater. Ook de kosten voor de het verlenen van vergunningen en de handhaving en dergelijke op gebied van de waterkwaliteit zijn in het WVO-tarief opgenomen. In 1999 was 84 gulden van de 109 gulden voor de zuiveringstaak van het waterschap. In 2001 is het tarief van de verontreinigingsheffing 115 gulden per vervuilingseenheid. Het landelijk gemiddl4ede is ruim 96 gulden.

waterketen
Het zuiveringsbeheer van de waterschappen is een belangrijke schakel in de waterketen. De keten bestaat uit het beheer van het grondwater, het drinkwater en het afvalwater. Binnen die keten hebben onder andere het waterschap, de gemeenten en de drinkwatermaatschappij een belangrijke taak. De resultaten van de bedrijfsvergelijking zullen betrokken worden bij het overleg dat tussen de diverse partners in de waterketen gevoerd gaat worden. Het waterschap wil in die samenwerking een actieve rol spelen.