CDA

Joop Atsma dringt aan op actie tegen MKZ in Friesland

CDA Tweede Kamerlid Joop Atsma is net als de rest van de Nederlandse bevolking geschrokken van de uitbraak van Mond en Klauwzeer in Friesland. Deze uitbraak is de eerste buiten het gebied rond Oenen en daarmee is er een tweede brandhaard van MKZ bij in Nederland.

"Het is nu zaak dat het gevoel van verslagenheid zich niet meester maakt van de direct betrokkenen en de politiek. De angst voor Britse toestanden is op dit moment nog niet gerechtvaardigd als er snel en doeltreffend wordt ingegrepen," aldus Atsma. "Daarbij hoort het vaccineren van vee, maar we hopen wel dat dit vee dan in leven kan blijven. Bovendien is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over hoe deze besmetting mogelijk was. Er zijn geen aanwijzingen van verkeer tussen de eerste brandhaard en dit nieuwe getroffen gebied." Atsma herhaalt zijn wens dat er een Noodfonds in het leven wordt geroepen voor de financiële tegenslagen die boerenbedrijven als gevolg van MKZ te lijden krijgen. "Het kan niet de bedoeling zijn dat het geld dat nodig is voor de aanschaf van nieuw vee, nu noodgedwongen opgaat aan dagelijkse kosten," aldus Atsma.

Het CDA is van mening dat gevaccineerd rundvee in leven moet worden gehouden. Minister Brinkhorst zal zich in Europa onverminderd moeten inzetten voor behoud van dit vee. De eerste stappen zijn nu door het Europees Parlement gezet, doordat de resolutie op initiatief van de christen-democratische EVP-fractie is aangenomen waarin gevraagd wordt om een nieuw vaccinatiebeleid.