Gemeente Soest

Preventieve maatregelen MKZ-bestrijding
Al enige weken kampt Nederland met het gevaarlijke virus mond- en klauwzeer (MKZ). Bij dit landelijke probleem voert de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) de regie. De gemeente Soest adviseert haar inwoners voorzorgsmaatregelen te nemen om besmetting van het MKZ-virus te voorkomen. Deze dringende adviezen gelden tot nadere berichtgeving. De gemeente Soest drukt iedereen op het hart zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te nemen. Het MKZ-virus kan zich immers makkelijk verspreiden.

Eigenaren van evenhoevige dieren
Inwoners van de gemeente Soest die evenhoevige dieren hebben, zoals geiten en schapen, maar ook herten en lamas, wordt geadviseerd geen bezoek te ontvangen. Plaats zo nodig een brievenbus aan de weg, zodat de postbode het erf niet op hoeft. Eigenaren van evenhoevige dieren doen er verstandig aan hun erf zo min mogelijk te verlaten. Plaats waar mogelijk ontsmettingsmatten met halamiet of citroenzuur bij de ingang van het erf. Isoleer de evenhoevige dieren en laat geen mensen in contact komen met deze dieren. De evenhoevige dieren mogen niet worden verplaatst. Controleer de dieren regelmatig op verschijnselen van MKZ, bijvoorbeeld blaasjes of blaren in de mond. Raadpleeg bij twijfel of waarneming uw dierenarts.

Ophalen afval
Huishoudelijk afval en bedrijfsafval van boerenbedrijven en inwoners die evenhoevige dieren hebben, wordt opgehaald als het afval aan de openbare weg wordt aangeboden. Het afval moet in gesloten containers zitten, die aan de buitenkant zijn ontsmet. Is de container geleegd, dan moeten de binnen- en buitenkant worden ontsmet. Grof huisvuil wordt niet opgehaald. Dit afval dient op het bedrijf of bij de woning te blijven.

Honden
In álle natuurgebieden, dus ook in het gebied Korte en Lange Duinen, is het dringende advies álle honden aan de lijn te hebben.

Natuurgebieden
Het gemeentebestuur verzoekt bezoekers aan de natuurgebieden van Soest zich aan de volgende regels te
houden:

vermijd contact met reeën;
neem geen eten of voer voor dieren mee; blijf op de paden ( de Korte en Lange Duinen zijn vrij toegankelijk)
houd uw hond aan de lijn;
betreed het gebied niet met paarden;
bezoekers die recent ( de afgelopen 5 dagen ) op MKZ-besmette of verdachte terreinen of bedrijven in binnen of buitenland zijn geweest, dienen natuurterreinen niet te betreden; volg de aanwijzingen op van de beheerder.

Paarden
Het vervoer van paardachtigen vanaf en naar gespecialiseerde bedrijven is geheel vrij binnen Nederland. Vervoer tussen gemengde bedrijven (dat zijn bedrijven waar paardachtigen en evenhoevigen verblijven) is toegestaan, maar alleen in de afzonderlijke compartimenten. Nederland is in verband met de MKZ-crisis verdeeld in meerdere gebieden. De gemeente Soest valt onder gebied Noord 1. Dit gebied omvat grofweg de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Afgelaste activiteiten
In verband met de MKZ-crisis kunnen allerlei activiteiten zijn afgelast. Geadviseerd wordt contact op te nemen met de organiserende instantie over het wel of niet doorgaan van de activiteit. Alle adviezen staan op de gemeentelijke website www.soest.nl onder het kopje Nieuws en op de gemeentelijke teletekst-pagina 151 (kanaal 29 kabel frequentie 534.25 Mhz).

Voor meer informatie kan met contact opnemen met de MKZ-infolijn 0800 1556 en via de website van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/mkz