Persbericht, 12 april 2001

Zonder extra steun kunnen boeren niet overleven
Rapport inkomensschade MKZ
aangeboden aan Kamerleden

De schade die boeren lopen door de MKZ-crisis is aanzienlijk groter dan tot

nu toe werd verondersteld. Dat concludeert onderzoeker Stormink van de

Vereniging van Agrarisch Bedrijfsadviseurs die stelt dat geen enkele

ondernemer in de melkveehouderij in staat is om de continuiteit van zijn

bedrijf veilig te stellen zonder adequate steun. Het inventarisatierapport

is inmiddels aangeboden aan de leden van de vaste kamercommissie van

Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de inventarisatie aangeboden gekregen.

Bij de uitbraak van een besmettelijke ziekte is het afmaken van zieke dieren en gezond vee in de omgeving wettelijk bepaald. De geruimde dieren worden getaxeerd, waarna de veehouders een vergoeding ontvangen. Daarvoor kunnen ze nieuwe dieren kopen en zo kan de schade beperkt blijven. In de huidige situatie is daarvan echter geen sprake. Het kan nog maanden duren voordat er weer dieren kunnen worden aangeschaft.

In de tussentijd hebben de ondernemers geen inkomen. Bovendien leidt het vervangen van een veestapel altijd tot extra verlies omdat niet alle dieren kunnen wennen en dan weer vervangen moeten worden. Ook is nog absoluut niet te zeggen wat een nieuw dier straks in de schaarse markt zal gaan kosten; de aanschafprijs zou de verstrekte vergoeding per geruimde koe nog wel eens fors kunnen overstijgen.

Een voorbeeld van de schade tot nu toe. De familie Van ?t Einde uit het
Gelderse Nijbroek bezat voordat hun bedrijf werd geruimd vijftig melkkoeien en eenzelfde aantal kalveren. Bovendien bezaten deze veehouders 250 vleesvarkens en kwam een bescheiden deel van de inkomsten uit de opbrengst van hooi en stro.

Na aftrek van de directe kosten bedragen de inkomsten uit de melkveehouderij 250.000 gulden per jaar. De omzet van de vleesvarkens bedraagt 75.000 gulden Voor extra financiering voor de aankoop van nieuwe dieren rekent de familie op minimaal 25.000 gulden. Verder loopt het bedrijf de opbrengst uit handel in hooi en stro mis ter grootte van 30.000 gulden. Op jaarbasis zou de MKZ-crisis 380.000 gulden kosten. De familie Van ?t Einde raamt de schade op dit moment al op een ton.

De overheid heeft tot nu toe geen signaal gegeven dat er naar een financi
ële tegemoetkoming wordt gezocht en verwijst naar enkele algemene regelingen.
De getroffen boeren zullen daarom nu in eerste instantie afhankelijk zijn van de steun van de Nederlandse bevolking.

Uitzending tv-actie op zaterdag 14 april bij de TROS. Nederland 2 ? 20.30 uur.
Het gironummer van de actie is 1404 ten name van de stichting ?Geef de MKZ-boeren toekomst? in Den Haag. Voor deze actie is het speciale telefoonnummer 0900-0030 (30 cent per minuut) beschikbaar dat mensen kunnen bellen voor bijdragen aan of vragen over de actie.

Noot voor de redactie (