CNV BEDRIJVENBOND

CNV legt eindbod Akzo Nobel neutraal aan leden voor

Akzo Nobel heeft vanmiddag, na uiterst moeizaam verlopen cao-onderhandelingen, een eindbod op tafel gelegd voor een nieuwe cao. CNV Chemie en energie gaat het bod nu neutraal aan de leden voorleggen.

Cao-onderhandelaar Peter Hendrix: 'Een principeakkoord zat er helaas niet in, zeker niet als je kijkt naar de nieuwe winstdelingsregeling. Aan de andere kant hebben we wel een aantal andere zaken voor elkaar gekregen, bijvoorbeeld waar het gaat om garanties voor het prepensioen en een extra beloning voor multifunctionele inzetbaarheid. De leden moeten er nu hun oordeel maar over geven.'

Het eindbod van Akzo Nobel voor de nieuwe cao bevat een loonsverhoging van 4 procent per 1 april 2001 en nog eens 4 procent per 1 april 2002. De cao loopt tot en met 31 mei 2003. Daarnaast gaan de maxima van alle loonschalen met 1 procent omhoog. De jeugdschalen verdwijnen en de laagste drie loongroepen gaan 1 procent extra omhoog. Daardoor beginnen jonge werknemers op een hoger salarisniveau. Werknemers die op meerdere plekken (multifunctioneel) inzetbaar zijn, kunnen een extra beloning krijgen, die in twee jaar kan uitkomen op 5 procent bovenop het salaris.

Minder fraai onderdeel van het eindbod is de nieuwe winstdelingsregeling, die volgens CNV Chemie en energie een stuk onduidelijker is en minder oplevert. Bij wijze van overgang is er de komende jaren nog wel een gegarandeerde basisuitkering van 6 procent in het eerste en 6 procent in het tweede jaar, aangevuld met de resultaatafhankelijke beloning (in het eerste jaar 2 procent, daarna tussen de 1 en de 6 procent). Na de overgangsperiode van twee jaar wordt de basisuitkering afhankelijk van de beurswaarde van het concern. In 2003 wordt de nieuwe winstdelingsregeling geëvalueerd.

Over het voorstel van Akzo Nobel om de arbeidsduur sterk te flexibiliseren (en daarmee in feite de huidige 36-urige werkweek om zeep te helpen) is uiteindelijk een soort compromis bereikt. De werknemers krijgen een ADV-dag extra (totaal 24) en houden grotendeels zeggenschap over het inroosteren of verkopen ervan.

Tevreden is de bond over een gegarandeerde prepensioenuitkering (voor werknemers geboren voor 1953) van 80 procent van het middelloon (op 62-jarige leeftijd). Maar de bond betreurt het dat Akzo Nobel, anders dan in de vorige cao, niets wil bijdragen aan internationale collegialiteit (opbouw van vakbondswerk en verbetering van arbeidsomstandigheden in het buitenland). De cao van Akzo Nobel geldt voor zo'n 14.000 werknemers.

Nadere informatie:

- Peter Hendrix, cao-onderhandelaar, tel. 030-6348338 (kantoor) of
06-51601969

- Kees de Vos, persvoorlichter, tel. 030-6348244 (kantoor) of
06-22393007

12 apr 01 16:59