Persmededeling 12 april 2001

Gabriëls moet zich verontschuldigen bij grensgemeenten

De beschuldiging die Minister van Landbouw Jaak Gabriëls vandaag uitte aan het adres van enkele burgemeesters uit de grensstreek is laag bij de gronds. Al wekenlang waarschuwen deze burgemeesters de federale regering dat de situatie onhoudbaar is en vragen zij meer ondersteuning door de federale politie of eventueel door het leger.

De grensgemeenten en hun politiediensten houden nu al weken lang dag en nacht grenscontroles, maar kunnen dit niet langer volhouden. Ondanks de herhaalde vragen om ondersteuning, werden zij door de regering in de steek gelaten. Ook nu nog leveren de grensgemeenten maximale inspanningen. Maar het punt is bereikt waarop de situatie niet langer houdbaar is.

Dat minister Gabriëls hun noodkreet beantwoordt met platvloerse beschuldigingen, is niet alleen een minister onwaardig, het is een grove miskenning van de zware inspanningen die worden geleverd door de gemeenten. De CVP verwacht dat minister Gabriëls zich voor deze ernstige uitschuiver verontschuldigt bij de betrokken burgemeesters en politiediensten.

Luk Vanmaercke
Woordvoerder