DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming eist duidelijkheid over inzamelactie MKZ

PERSBERICHT

Dierenbescherming vraagt garanties aan TROS, LTO en actiecomité over besteding ingezamelde gelden

Den Haag, 12 april 2001 - De Dierenbescherming heeft de directies van de TROS en LTO Nederland en het comité van aanbeveling van de actie 'Geef de MKZ boeren toekomst' in een open brief gevraagd om garanties over een diervriendelijke aanwending van de ingezamelde gelden in de televisie actie van a.s. zaterdag.

De Dierenbescherming vindt het een sympathiek initiatief om boeren te
steunen, maar is van mening dat het ingezamelde geld met name aangewend zou moeten worden om diervriendelijke houderijsystemen te bevorderen. Op een moment dat er brede steun is in de samenleving om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de bio-industrie, zou het een gemiste kans zijn om dit niet te doen. Er is echter grote onduidelijkheid over de bestemming van de opbrengst. Als belangenbehartiger van de dieren is de Dierenbescherming er niet gerust op dat het geld ook direct ten gunste komt van onze dieren.

De Dierenbescherming geeft de organisatoren van de hulpactie tot vrijdag 17.00 uur de gelegenheid om duidelijkheid te geven over de besteding van de ingezamelde gelden.

De open brief komt mede voort uit de houding van LTO Nederland in de kwestie van de 54.000 melkkoeien in de driehoek Zwolle, Deventer, Apeldoorn, waarbij de organisatie doden adviseert zonder noodzaak uit oogpunt van MKZ- bestrijding of Europese regels. De tekst van de open brief is op aanvraag beschikbaar.


- einde bericht -