Perbericht: Uitslag provider enquete 1e kwartaal online

Badhoevedorp, 12 april 2001


-B-E-G-I-N--B-E-R-I-C-H-T-


Breedband Internet: ADSL goed-, kabel matig gewaardeerd
In het eerste kwartaal van 2001 hebben ruim 2.000 Internetgebruikers meegedaan aan de providerenquete. Op het enqueteformulier kon men aangeven hoe men dacht over de kwaliteit van de Internetverbinding, helpdesk, Usenetservice en de faciliteiten voor het opzetten van een eigen homepage.

Belangrijkste conclusies:

In de top 3 is weinig veranderd; Plex, Cistron en Demon blijven de best gewaardeerde providers. Ook aan de onderkant van het klassement een vetrouwd beeld; de kabelproviders BrunssumNet, Rendo Dekooy en Cable Wanadoo.

De gebruikers van bART kabel zullen met lede ogen toezien hoe de best gewaardeerde kabelprovider van Nederland haar kabeldiensten over gaat dragen aan UPC. Al moet gezegd dat de prestaties van deze provider in tegenstelling tot de aandelenkoersen in de lift zitten. Wat verder opvalt is dat de diensten van @home met een mager zesje worden beoordeeld. Dat was vorig jaar nog een dikke 7.

Kijken we naar de algehele vergelijking tussen inbel-, ADSL- en kabelabonnementen dan zien we dat wat betreft breedband Internet ADSL goed- en kabel matig gewaardeerd wordt.
Het vertrouwde inbelabonnement (analoog of via ISDN) heeft nog lang niet afgedaan. Zeer acceptabele prestaties tegen minimale (vaste) kosten.

De Overall Top 10 1e kwartaal 2001
(in de de top 10 staan de providers waar 20 formulieren of meer voor zijn binnengekomen)

1. Plex 8,9

2. Cistron inbel 8,6

3. Demon Internet 8,4

4. UUnet 8,3
4. Raketnet 8,3
6. Xs4all inbel 8,2
7. MyWeb 8,1
7. Xs4all ADSL 8,1
9. bART Kabel 7,8
10. Planet ADSL 7,7
10. Compuserve 7,7

Flop 3

1. BrunssumNet 3,3

2. Rendo Dekooy 3,4

3. Cable wanadoo 3,5

Top 5 kabel

1. bART Kabel 7,8

2. @home 5,9

3. Kabelfoon 5,9

4. Chello (UPC) 5,9

5. Sonera Quicknet 4,1


Top 5 ADSL

1. Cistron ADSL (7 forms) 9,1

2. EuroNet ADSL (5 forms) 8,6

3. Xs4all ADSL 8,1

4. Planet Internet ADSL 7,7

5. - -

Vergelijking
Wijze van Internetten - waardering - aantal inzendingen - % van het totaal Inbel 7,5 752 37% (analoog modem + ISDN)
Kabel 4,7 1204 59%
ADSL 7,8 97 5%

De online enquete is inmiddels weer opnieuw gestart en in juli zullen de cijfers over het tweede kwartaal 2001 bekend worden gemaakt.

Opmerking:
Bij het lezen van de cijfers dient men in het achterhoofd te houden dat deze een weerspiegeling geven van het gevoel dat bij de mensen leeft. Er is dus geen sprake van objectieve metingen maar van subjectieve meningen. Hierbij speelt ook het verwachtingspatroon een rol. Iemand die 70 gulden per maand betaalt voor een Internetaansluiting zal hogere verwachtingen hebben dan iemand die daar niets voor hoeft te betalen. En terecht.


ProviderEnquete.nl

De volledige resultaten van de enquete zijn terug te vinden op de site ProviderEnquete.nl. Hier kunnen Internetgebruikers via het online formulier ook meedoen aan de enquete. Tevens kan men klachten of opmerkingen over een provider die zich niet via het formulier laten verwoorden, deponeren in de Stortbak waarvan de inhoud voor een ieder te bekijken is.

Het volledige webadres: http://www.providerenquete.nl

ProviderEnquete.nl is een initiatief van Zwiet Internet Produkties.

===
PEP
===
Om de betrouwbaarheid van de enquete zo hoog mogelijk wordt er gewerkt met een groot aantal vaste deelnemers welke verenigd zijn in het Provider Enquete Panel (PEP)
Iedereen die de online enquete eenmaal heeft ingevuld (en door de 'screening' is gekomen) ontvangt na enige tijd een uitnodiging om lid te worden van PEP. Eens in het kwartaal ontvangen de leden via e-mail een vragenformulier met daarop dezelfde vragen als op de website. De resultaten van de enquete ontvangen de leden in de vorm van de nieuwsbrief "PEP-Talk".

PEP telt momenteel ruim 1.600 leden.

Screening formulieren:
Om misbruik van de enquete zoveel mogelijk uit te sluiten wordt ieder formulier gescreend.
Er wordt o.a. bepaald of het formulier 'geloofwaardig' overkomt en verder worden dubbele of meervoudige stemmen verwijderd. Dit keer werden er van de 2.400 formulieren er 200 afgekeurd.


-E-I-N-D-E--B-E-R-I-C-H-T-

Voor nadere informatie:

Zwiet Internet Produkties
Paul van Zwieten
e-mail: paul@zwieten.demon.nl
Tel: (na 20.00 uur) 020-6593774
Fax: 020-6595232