Vlaamse Volksunie

Turkije moet onderhandelen met hongerstakers (12/04/01)

Vandaag werd melding gemaakt van het overlijden van nog drie hongerstakers in Turkse gevangenissen. In het kader van het nakend Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie, dringt VU-kamerfractievoorzitter Frieda Brepoels er bij de federale regering, en meer bepaald bij minister van Buitenlandse Zaken Michel, op aan dat kandidaat-EU-lidstaat Turkije wordt opgeroepen om de dialoog met de hongerstakers te hervatten.

Sinds oktober vorig jaar gingen honderden mensen in hongerstaking uit protest tegen de overplaatsing naar nieuwe gevangenissen waar zij hooguit met drie personen in een cel zouden zitten. De gevangenen vrezen dan gemakkelijker een prooi te worden van mishandelende cipiers. Volgens Brepoels is deze vrees in het geheel niet onterecht. In januari van dit jaar nam zij deel aan een zesdaagse missie naar Turkije met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties.

Brepoels heeft er zich met de eigen ogen kunnen vergewissen van de mensonwaardige behandeling van gevangenen en politieke tegenstanders van het regime. De missie verzamelde tal van schokkende getuigenissen en bewijsmateriaal van mensenrechtenschendingen door de Turkse overheidsdiensten. Het omvattend rapport over deze missie werd reeds in januari overhandigd aan minister Michel, deze deed er echter niets mee, van de beloofde démarches naar andere Europese partners toe kwam vooralsnog niets in huis.

Reeds jaren maken internationale mensenrechtenorganisaties melding van schendingen van de mensenrechten in Turkije. In haar mensenrechtenrapport van het jaar 2000 wijst Amnesty International op de wijdverspreide folterpraktijken van politie en leger, ontvoeringen en moorden op politieke tegenstanders van het regime, de vervolging van mensenrechtenactivisten, de afwezigheid van de rechtsstaat... Daarnaast zijn er ook de bijna klassieke mensenrechtenschendingen ten aanzien van het Koerdische volk in binnen- en buitenland.

Turkije moet duidelijk het signaal krijgen dat, indien deze mensenrechtenschendingen blijven bestaan, Turkije onmogelijk lid kan worden van de Europese Unie. Door zich luisterbereid op te stellen ten aanzien van de verzuchtingen van de hongerstakers kan de Turkse overheid alvast het signaal geven dat er veranderingen op til zijn.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be