PERSBERICHT - 12 APRIL 2001

Rest van Nederland rekent op daling van acht procent

In MKZ-gebied dertig procent minder toeristen

Het Nederlands toeristisch-recreatief bedrijfsleven houdt er rekening mee dat tijdens het komende paasweekeinde zo'n dertig procent minder verblijfsbezoekers naar het specifieke MKZ-gebied komen.

Voor de rest van Nederland dat MKZ-vrij is, worden ongeveer acht procent minder verblijfstoeristen verwacht. De invloed van de nieuwe MKZ-besmettingen in Friesland is in deze prognose niet opgenomen. Tweederde van de ondernemers wijt de verwachte afname aan de MKZ-crisis; een derde denkt aan het effect van het mogelijk niet zo mooie weer.

Dit blijkt uit een dezer dagen gehouden onderzoek van de toeristische koepelorganisatie Toerisme Recreatie Nederland in samenwerking met de branche-organisaties Koninklijk Horeca Nederland, Recron en Hiswa.

Geringe daling
Met name het westen en het zuiden van het Nederland gaan uit van een geringe daling van het aantal verblijfsgasten. Daar gaat men uit van een afname van 3 tot 6 procent. De specifieke kustlocaties houden het op een daling van 5 procent.

Veel grote hotels en bungalowparken verwachten nog weinig negatieve effecten. Campinghouders daarentegen vrezen een vermindering van het aantal kampeerders met 19 procent. In Amsterdam wordt uitgegaan van een groei van vijf procent.

Dagtoeristen
Rekening moet wel worden gehouden met het feit dat de paasdagen ook heel veel dagtoeristen trekken. De beslissing om naar Nederland te gaan wordt veelal last-minute genomen, mede ook op basis van de weersverwachting, die er vooralsnog niet zo positief uitziet. In hoeverre de MKZ-crisis bij deze beslissing een rol speelt is nog niet te zeggen; een en ander is ook afhankelijk van de ontwikkelingen de komende dagen.

Naar verwachting zullen ruim 300.000 Nederlanders in eigen land er met de paasdagen enkele dagen op uit gaan. Daarnaast vertrekken ongeveer 150.000 over de grens voor een vakantie in het buitenland.

Zorgen
Het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven maakt zich zorgen over de verdere effecten die de MKZ-crisis op termijn op het toerisme zal hebben. Mede na de uitbraak in Friesland verwachten de ondernemers dat ook daar gevolgen zullen optreden.