Gemeente Hilversum

Centrum morgen rond

Donderdag 12 april wordt, als het weer asfalteren toestaat toestaat, een gedenkwaardige dag voor het autoverkeer in Hilversum. Hoewel de herinrichting van met name de Schapenkamp nog enige maanden in beslag gaat nemen, wordt eind van de middag de centrumring een feit. Dan wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd op de Schapenkamp tussen de Beatrixtunnel en de Stationsstraat en op de heringerichte Stationsstraat wordt de rijrichting omgedraaid. Het resultaat is dan in feite het in Plan Wegen beoogde eenrichtingsrondje rond de binnenstad.

In de eerste anderhalve maand krijgt het autoverkeer op de Schapenkamp ter hoogte van het station nog een keuzemogelijkheid: linksaf de centrumring volgen, dus de Stationsstraat in, of rechtdoor de Koninginneweg op richting Bussum. Die laatste mogelijkheid blijft open tot begin juni. Dan komt de herinrichting van de Koninginneweg op gang en vanaf dat moment is er vanaf de Schapenkamp in feite alleen nog de mogelijkheid om de centrumring te volgen, de Stationsstraat in. Tijdens de werkzaamheden aan de Koninginneweg zal op advies van het Bereikbaarheidsteam vanaf begin juni tijdelijk tweerichtingsverkeer worden ingesteld op de Naarderstraat.

Autoverkeer vanaf de Larenseweg kan voorlopig nog niet via de grote spoorbomen naar de centrumring (Stationsstraat). Dat kan pas eind juni als het kruisingsvlak Schapenkamp-Koninginneweg-Stationsstraat is ingericht. Vanaf de Larenseweg hebben automobilisten die naar de centrumring willen vooalsnog de keus: of via het Oosterspoorplein, Zuiderweg en de Beatrixtunnel richting Schapenkamp en de City-Parking of via de kleine spoorbomen langs de markt richting Melkpad

De werkzaamheden aan het project Centrumring-Noord waaronder ook de Koninginneweg valt gaan nog door tot half september. Meteen na Pasen gaat de gemeente verder met de herinrichting van de Schapenkamp. De eerste zeven weken wordt gewerkt aan de centrumkant. Zodra die kant van de weg waar de centrumring zijn definitieve plek krijgt, klaar is, wordt de rijrichting in de Spoorstraat omgedraaid, althans in het gedeelte tussen de Schapenkamp en de Kampstraat. Dit op verzoek van ondernemers en bevoorraders. Die kunnen straks de Spoorstraat in rijden en via de Kampstraat en de Prins Bernhardstraat terug naar de centrumring. Daar bij de Beatrixtunnel kunnen ze dan alle rijrichtingen kiezen.