Gemeente Hilversum

Woningen, onderwijs en zorg voor ouderen onder één dak
Met de ondertekening van een intentieovereenkomst zijn de gemeente Hilversum, twee scholen, woningcorporaties en zorginstellingen vorige week donderdag een bijzonder project gestart. Aan de Lieven de Keylaan verrijst een complex waarin woningen, onderwijs en zorg voor ouderen zijn ondergebracht.

Om dit voor elkaar te krijgen, hebben de volgende partijen de handen ineen geslagen: de VMBO-scholen Beatrix/Hilfertsheem, basisschool Da Costa, de zorginstellingen HilverZorg en De Stolpe, de woningcorporaties Atrium en Dudok en de gemeente Hilversum. Door deze brede samenwerking kan de wijk meer profiteren van de nieuwbouw dan wanneer iedere partij afzonderlijk zou opereren.

De intentieovereenkomst fungeert als een voorlopig plan waar alle partners zich sterk voor willen maken. Het plan is tot stand gekomen na uitgebreid overleg met zorginstellingen, onderwijs, ouderenbonden en buurtbewoners.

De basis- en de VMBO-school die nu aan de Lieven de Keylaan staan, zijn hard aan renovatie toe. Op het terrein is tevens een aantal nieuwe woningen gepland dat bijzonder geschikt is voor ouderen. Het idee is dat de toekomstige bewoners en de huidige buurtbewoners gebruik kunnen maken van de ruimten van het onderwijs en de dienstverlening, zodat een soort ontmoetingscentrum kan ontstaan. Daarbij spelen de leerlingen van de VMBO-school ook een belangrijke rol; hun wordt gevraagd een steentje bij te dragen in de zorg.

Hilversum Noord heeft nu nog geen echte woonzorgvoorziening. In een onlangs gehouden bijeenkomst met de wijkbewoners kwam nog eens duidelijk naar voren dat de ouderen in deze wijk grote behoefte hebben aan zorg in hun eigen omgeving.

De combinatie van wonen, zorg en onderwijs heeft ook een financieel voordeel: door het gecombineerde gebruik van ruimten kan op de bouwkosten bespaard worden. Wat het complex gaat kosten, is nog niet bekend omdat de plannen nog verder uitgewerkt moeten worden. Als de gemeente akkoord gaat met de planopzet, kan een architect beginnen met tekeningen maken.