Amsterdam Airport Schiphol

Persberichten

Nieuw kantoorplan voor Schiphol-Centrum onthuld bij slaan eerste paal voor uitbreiding WTC Airport

Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar kantoorruimte voor Schipholgerelateerde bedrijven, wil Schiphol Real Estate BV (SRE) in de komende tien jaar in totaal 120.000 m2 aan nieuwe vastgoedprojecten ontwikkelen op Schiphol-Centrum. Dit heeft de heer A. A. Mast, algemeen directeur van SRE, vandaag gezegd bij het slaan van de eerste paal voor de uitbreiding van het World Trade Center Schiphol Airport. SRE is de vastgoeddochter van Schiphol Group.

De ruimte voor de nieuwe kantoren op Schiphol-Centrum wordt gevonden door een aantal parkeervoorzieningen onder de grond te brengen, en op de vrijgekomen ruimte boven de grond vastgoed te ontwikkelen. Aan de gemeente Haarlemmermeer is gevraagd, met de plannen rekening te houden in het bestemmingplan voor Schiphol-Centrum dat de gemeente dit jaar gaat opstellen.

De aankondiging van het nieuwe centrumplan werd gedaan tijdens een bijeenkomst, waarop het 'Vastgoedoverzicht kantorenlocaties en bedrijventerreinen Haarlemmermeer' werd gepresenteerd en waarop aansluitend door dr P.M. Verboom, Chief Financial Officer van Schiphol Group, G. Görtemöller, wethouder economische zaken van de gemeente Haarlemmermeer, C. Smilde, directeur locatie Schiphol van SRE, en P. van Bergeyk, directeur Volker Wessels Stevin Bouw, de eerste paal werd geslagen voor de uitbreiding van het World Trade Center (WTC) Schiphol Airport.

WTC
Het WTC wordt vergroot met circa 28.000 m2 verhuurbare vloeroppervlakte voor kantoren, verdeeld over vier kantoortorens. Dit is meer dan een verdubbeling van de huidige kantoorruimte van het WTC. Onder de vier torens wordt een parkeergarage gebouwd met vijf lagen voor in totaal 2.700 auto's. Deze parkeerplaatsen zijn deels voor de huurders en bezoekers van het WTC bestemd en zijn deels een uitbreiding van parkeergarage P1 voor passagiers. Het eerste gedeelte van het complex (de parkeergarage en twee kantoortorens) zal eind 2002 opgeleverd worden. De andere twee kantoortorens zullen in juli 2003 in gebruik genomen worden.

SRE investeert circa 300 miljoen gulden in de ontwikkeling en de uitbreiding van het WTC. Voor de exploitatie van zowel het bestaande als het nieuwe deel hebben Schiphol Real Estate en Kantoren Fonds Nederland, een dochter van het ABP die eigenaar is van het bestaande deel van het WTC, een samenwerkingsverband opgericht.

Topsegment
Het huidige WTC is in 1996 in gebruik genomen en bestaat uit vier kantoortorens, een centrale hal en een verdieping met zakelijke faciliteiten. Het WTC is door een traverse verbonden met het Sheraton hotel, Schiphol Plaza en de terminal. Door deze centrale ligging is het kantorencomplex zeer in trek bij bedrijven met intensieve internationale contacten. Bezoekers, medewerkers en relaties die met het vliegtuig, trein of auto komen kunnen het WTC Schiphol Airport snel en makkelijk bereiken. Het WTC behoort daardoor tot het topsegment van kantoorgebouwen in Nederland met huurprijzen tot duizend gulden per vierkante meter. De huurprijs voor de uitbreiding van het WTC zal rond 950 gulden per vierkante meter liggen.

Net zoals het bestaande gedeelte van het WTC is de uitbreiding ontworpen door architectencombinatie Benthem Crouwel NACO. Het wordt gerealiseerd door de bouwcombinatie Volker Wessels Stevin & IBC Utiliteitsbouw v.o.f.