Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Minimal Piano


Deze avond zit maximaal vol met minimalisme. Klinkt vet, maar wat wordt ermee bedoeld? Het minimalisme is een stroming uit de schone kunsten met wortels in de jaren zestig, die de nadruk legt op simpliciteit en objectiviteit. In de beeldende kunst werd dit vertaald door beeldhouwers als Richard Serra of regisseurs als Derek Jarman met de film Blue (een uur en drie kwartier blauw beeld). Het minimalisme heeft echter het meest wortel geschoten in de muziek, waar componisten als Philip Glass, Steve Reich of de Nederlander Simeon Ten Holt excellente stukken hebben geschreven.

Minimalistische composities worden gekenmerkt door de simpliciteit in melodielijnen en de nadruk op herhaling en ritme. Klinkt een beetje als dance, nietwaar? De herhaling die hypnotiserend werkt kom je bijvoorbeeld ook tegen in ouder werk van Aphex Twin of in veel techno. Het is dan ook niet vreemd dat artiesten als Ken Ishi en DJ Spooky werk van Steve Reich hebben geremixed.

Vanavond zal virtuoze pianist Jeroen van Veen een collage van minimalistische werken aaneenspelen. Hij zal onder meer werk van Philip Glass (Glassworks) en Simeon ten Holt (Duivelsdans) ten gehore brengen. Onderga deze minimale douche van moderne klassieke muziek!

Minimal piano
Jeroen van Veen
donderdag 12 april
20.30 - 21.30 uur
Auditorium, Blauwe Zaal