NIBUD Persbericht

P E R S B E R I C H T

12 april 2001

Een Eigen Bedrijf

een nieuwe uitgave over financiële planning voor zelfstandigen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD, heeft in samenwerking met MKB-Nederland Een Eigen Bedrijf uitgegeven; een nieuwe brochure over financiële planning voor zelfstandigen. De ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het treffen van financiële regelingen voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of pensionering. Zicht op de persoonlijke financiën is hierbij noodzakelijk. Aspecten als de nieuwe belastingwetgeving en vaak ingewikkelde financiële regelingen maken het de ondernemer echter niet gemakkelijk. Een Eigen Bedrijf biedt de zelfstandige houvast. De brochure legt stapsgewijs alle aspecten van financiële planning uit en is voorzien van de meest actuele cijfers en richtlijnen. Een Eigen Bedrijf is de derde uitgave in een nieuwe reeks van het NIBUD "Geldzaken nu en straks".

Risico-inventarisatie

Financiële planning start bij een goede inschatting van mogelijke financiële risicos. In de brochure wordt uitvoerig stilgestaan bij de risicos die voor een zelfstandige van groot belang zijn, te weten ziekte, arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensionering. Per onderwerp wordt aangegeven welke voorzieningen de overheid heeft getroffen voor de ondernemer en welke mogelijkheden er zijn om zelf deze risicos af te dekken.

Het bruto-netto traject
Het netto inkomen is van groot belang bij financiële planning. Juist voor een zelfstandig ondernemer kan het lastig zijn om dit vast te stellen. Inkomsten komen vaak onregelmatig binnen en heffingen en sociale premies worden achteraf verrekend. Ook als gevolg van het nieuwe belastingstelsel is er veel veranderd. Met behulp van de informatie, rekenvoorbeelden actuele cijfers in Een Eigen Bedrijf kan de ondernemer zijn eigen bruto-netto traject doorlopen.

Scheiding tussen privé en zakelijk
Om een goed beeld te krijgen van de persoonlijke financiën biedt de maandbegroting uitkomst. Dit is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Een Eigen Bedrijf bespreekt alle posten en geeft, waar mogelijk, richtbedragen.

Omdat persoonlijke en zakelijke financiën bij de zelfstandig ondernemer vaak nauw met elkaar zijn verweven, is er een risico dat deze door elkaar heen (gaan) lopen. Het is echter in het belang van de ondernemer zelf dat de financiën duidelijk gescheiden blijven. De brochure geeft praktische tips en adviezen om dit te realiseren.

Samenwerking met MKB Nederland
Op initiatief van het NIBUD is Een Eigen Bedrijf tot stand gekomen. MKB-Nederland, als expert op het terrein van de zelfstandig ondernemers, heeft haar specifieke kennis en expertise hierbij ingezet. In het bijzonder bij het deel over de sociale verzekeringen. Daarnaast hebben zij ervoor gezorgd dat de inhoud en opzet van de brochure steeds vanuit het oogpunt van de ondernemer is bekeken. Het NIBUD heeft de expertise op het gebied van financiële planning voor privé huishoudens ingebracht.

Prijs en bestelwijze
Een Eigen Bedrijf omvat 84 paginas. De brochure kost 33,50 en is te bestellen door dit bedrag over te maken op Postgiro 368700 tnv het NIBUD te Utrecht. Vermeld het bestelnummer C16. Meer informatie over andere brochures van het NIBUD is te vinden op het internetadres www.nibud.nl.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is een onafhankelijke stichting die voorlichting geeft over privé financiën van consumenten. Daarnaast doet het NIBUD onderzoek, voor eigen gebruik en in opdracht van derden. Ook worden er trainingen en cursussen verzorgd.

Het MKB-Nederland is de grootste centrale belangenorganisatie voor ondernemers en zet zich actief in om het ondernemen in Nederland zo aangenaam en lucratief mogelijk te maken.