Koninklijk Horeca Nederland

Gezamenlijk Persbericht 12 april 2001

Horeca pakt te hoge werkdruk aan

De horeca introduceert een instrument om te hoge werkdruk in het horecabedrijf te verminderen. Uit TNO-onderzoek uit 2000 blijkt namelijk dat ruim één op de drie werknemers (34%) wel eens last heeft van werkdruk. Het "5-stappenplan" laat zien hoe een horecaondernemer ongezond hoge werkdruk heel praktisch kan aanpakken en geeft daarnaast een overzicht van maatregelen die zij concreet kunnen nemen.

Brochure 5-stappenplan Werkdruk Horeca Het "5-stappenplan" sluit aan op de oorzaken voor werkdruk, die met de Quick Scan Werkdruk Horeca boven water gekregen kunnen worden. Deze Quick Scan, vorig jaar juni geïntroduceerd, is een elektronische vragenlijst die alle medewerkers (met een minimum van vijf medewerkers) van een bedrijf op de computer beantwoorden. De Scan geeft vervolgens aan welke aspecten van de organisatie waarschijnlijk werkdruk veroorzaken.

Het "5-stappenplan" en de Quick Scan vloeien voort uit het Arboconvenant Werkdruk Horeca, dat de werkgevers- en werknemersorganisaties en bedrijfschap Horeca en Catering in juni 2000 sloten met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierin werden afspraken gemaakt om de

werkdruk in de horeca met diverse maatregelen gezamenlijk aan te pakken. Uiteindelijk doel is om de werkdruk in de horeca in juni 2003 via een groot aantal maatregelen met 10% te hebben verminderd.

De sociale partners hechten veel waarde aan de beheersing van werkdruk. In de horeca werken ongeveer 280.000 werknemers. Ruim één op de drie werknemers heeft last van een ongezond hoge werkdruk, ofwel uitputtend werk met relatief hoge taakeisen en weinig autonomie. Deze werkdruk komt in de hele bedrijfstak voor, in alle functiegroepen en onafhankelijk van de omvang van het contract. Het meest echter komt de werkdruk voor bij de grotere bedrijven en de receptionisten.

Hoewel de horeca niet gerekend wordt tot de bedrijfstakken met een hoog risico, vinden de sociale partners een praktische aanpak van werkdruk die tot overbelasting leidt zo belangrijk dat zij zelf het initiatief nam voor het convenant. De horeca is de eerste bedrijfstak die een convenant afsloot over d systematische bestrijding van de werkdruk.

Het 5-stappenplan Werkdruk Horeca is ontwikkeld in opdracht van het bedrijfschap Horeca en Catering door TNO Arbeid, en nader uitgewerkt in samenwerking met de werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland, de werknemersorganisaties FNV Horecabond en CNV Horeca en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het 5-stappenplan is als brochure te verkrijgen bij het bedrijfschap Horeca en Catering (ook als PDF op www.bedr-horeca.nl).

Noot voor de redactie (