EIM
Italiëlaan 33
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer
Tel. 079 341 36 34
Fax 079 341 50 24
E-mail info@eim.nl

Exportkansen beter benut door kleine industriële bedrijven

datum

12 apr 2001

nummer

14

inlichtingen

079 341 36 34

Uit onderzoek door onderzoeksbureau EIM blijkt dat met name de kleinere bedrijven met minder dan tien werkzame personen in de periode 1992-1998 een relatief forse groei van hun export hebben laten zien. Er zijn grote verschillen per sector.

In 1991 heeft EIM een methode ontwikkeld om het theoretische exportpotentieel van het MKB te berekenen. Het belangrijkste uitgangspunt van deze methode is dat niet-exporteurs in aanleg hetzelfde percentage van de omzet kunnen exporteren als hun exporterende collega's binnen dezelfde branche en binnen dezelfde grootteklasse.

Exportpotentieel door kleine bedrijven voor een groot deel benut

In 1992 bleek het exportpotentieel van bedrijven met minder dan tien werkzame personen bijna twee keer zo groot te zijn als de gerealiseerde export. Nu blijkt dat deze verhouding over de periode 1992-1998 sterk is afgenomen. In 1998 is het exportpotentieel nog maar 30% groter dan de feitelijk gerealiseerde export. De export van deze kleine bedrijven met minder dan tien werkzame personen is ook ten opzichte van de algemene omzetgroei sterk toegenomen: zij hebben het in 1992 berekende potentieel voor een groot deel benut.

Toch is in relatie tot de omzet bij deze kleinste bedrijven het exportpotentieel nog steeds het grootst in 1998. Alleen bij deze kleine bedrijven is het exportpotentieel groter dan de gerealiseerde export. Naarmate de bedrijven gemiddeld groter zijn, neemt het exportpotentieel af. Bij bedrijven met bijvoorbeeld vijftig tot honderd werkzame personen is het exportpotentieel nog `slechts` 20% van de gerealiseerde export
.

Verschillen per sector

Naast verschillen naar grootteklasse komen er bij het exportpotentieel dat voor 1998 is berekend ook verschillen naar sector aan de oppervlakte:

-
De voedings- en genotmiddelenindustrie levert bijna een derde van zowel de gerealiseerde export als van het exportpotentieel in het MKB.

- De basismetaal en de papier- en kartonindustrie zijn sectoren met slechts een bescheiden aandeel in de gerealiseerde MKB-export. Hun aandeel in het berekende exportpotentieel is echter nog kleiner.

- De grafische industrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie echter hebben een relatief groot aandeel in het exportpotentieel.

Ook in de ontwikkeling van de export over de periode 1992-1998 zijn forse verschillen per sector te constateren:

-
De rubber- en kunststofindustrie, de meubelindustrie en de chemische industrie groeiden ruwweg twee keer zo snel als de rest van het MKB. Als gevolg daarvan nam het aandeel van deze drie sectoren in het totaal fors toe.

- Van de grafische industrie en de textiel-, kleding- en leder(waren)industrie nam het aandeel daarentegen flink af.

Als we naar het exportpotentieel in 1998 kijken en dat afzetten tegen dat van 1992, dan valt op dat het aandeel van de basismetaalindustrie fors daalde en het aandeel van de chemische industrie sterk is gestegen.

Meer informatie vindt u in het kort bericht Ontwikkeling van export en exportpotentie van het industriële MKB.