Gemeente Wervershoof


VERGADERINGEN GEMEENTERAAD EN COMMISSIES

datum en tijd plaats bijeenkomst
17-4 20.00 uur gemeentehuis commissie EBOS
18-4 20.00 uur gemeentehuis commissie Burgers 19-4 20.00 uur gemeentehuis commissie Ruimte 24-4 20.00 uur gemeentehuis commissie Middelen

FRACTIEVERGADERINGEN POLITIEKE PARTIJEN

datum en tijd plaats bijeenkomst
09-4 19.00 uur gemeentehuis Fractie CDA
09-4 19.00 uur dorpshuis Onderdijk Fractie ABC 09-4 19.00 uur dorpshuis Zwaagdijk Fractie ZD 10-4 19.00 uur gemeentehuis Fractie VVD 07-5 20.00 uur De Schoof Fractie PW


---

Op 12 april is er in de gemeente controle openbare verlichting.
---

datum
organisatie
actie


1-4 tot 7-4
Vluchtelingenzorg collecte

8-4 Drumband Jong Leven enveloppenactie
8-4 tot 14-4 Nat. Sportfonds Gehandicapten collecte

---

Door het vervallen van de Rijksleges zijn ook in onze gemeente de paspoorten per 1 april goedkoper geworden. Een paspoort kost nu f 62,50.
---

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wervershoof maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 22 maart 2001 het milieuprogramma 2001 heeft vastgesteld.

Het milieuprogramma ligt in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Wervershoof, met ingang van 5 april tot en met 2 mei 2001 ter inzage, elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur (met uitzondering van vrijdagmiddag).


---

Verleende vergunningen


- vergunning aan Sport- en Partycentrum De Dars voor het organiseren van een motorshow op zondag 15 april (29 maart 2001);


- vergunning aan Volleybalvereniging VVW te Wervershoof voor het houden van een plantenverkoopactie op 9 mei 2002 (22 maart);


- vergunning aan Volleybalvereniging VVW te Wervershoof voor het houden van een statiegeldhoudende flessen inzamelactie in Wervershoof op 22 augustus 2001 (22 maart);


- vergunning aan Stichting Autocross Andijk voor het plaatsen van aankondigingsborden vanaf 22 mei tot 5 juni 2001 ( 22 maart);


- vergunning aan Volleybalvereniging VVW te Wervershoof voor het houden van een plantenverkoopactie op 10 mei 2001 (22 maart)


- vergunning tot het aanwezig hebben van speelautomaten aan de heer R. Oostenbrink, Dorpsstraat 76 te Wervershoof (27 maart)
---

Burgemeester en wethouders hebben voor dit jaar voor Zwaagdijk de volgende dagen aangewezen als dagen waarop de winkels voor het publiek geopend mogen zijn:


1, 8 en 16 april, 13, 24 en 27 mei, 4 en 24 juni, 14 oktober, 18 november en 2 december.

---

Verkeer van rechts gaat voor !


1. Op 1 mei 2001 wordt in het kader van het startprogramma Duurzaam Veilig de maatregel `voorrang bestuurders van rechts' ingevoerd. Vanaf deze datum moeten bestuurders op gelijkwaardige kruisingen aan alle bestuurders die van rechts komen, voorrang verlenen. Een gelijkwaardige kruising is een kruising waar de voorrang niet apart geregeld is.


2. Hiermee vervalt de regel `snel verkeer gaat voor langzaam verkeer'. Fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een invalidenvoertuig, bestuurders van een (paard en) wagen, ruiters en geleiders van rijdieren, trekdieren of vee worden vanaf 1 mei 2001 wat betreft voorrang dus gelijkgesteld aan bestuurders van motorvoertuigen en brommobielen.


3. Het belangrijkste voordeel van de nieuwe maatregel is dat de voorrangssituatie op gelijkwaardige kruisingen aanzienlijk duidelijker wordt. De algemene voorrangsregel op gelijkwaardige kruisingen (`rechts gaat voor') geldt voortaan immers voor alle soorten bestuurders. De verwachting is dat de toegenomen duidelijkheid zal leiden tot minder misverstanden, waardoor de kans op verkeersongevallen afneemt. Ook leidt de nieuwe maatregel ertoe dat de voorrangsregels in Nederland gelijk worden getrokken met die in de ons omringende landen.


4. De maatregel geldt uitdrukkelijk alleen voor gelijkwaardige kruisingen. Op kruisingen waar de voorrang apart geregeld is, bijvoorbeeld door verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie, veranderen de voorrangsregels dus niet.


5. Ook op kruisingen tussen een verharde en een onverharde weg blijft de voorrangssituatie ongewijzigd. Hier blijven bestuurders op de onverharde weg voorrang verlenen aan alle (van rechts of links komende) bestuurders op de verharde weg.


6. De voorrangspositie van de tram verandert evenmin. Op gelijkwaardige kruisingen krijgt de tram altijd voorrang, ongeacht of hij van rechts of van links komt.


7. Voetgangers (en alle daarmee vergelijkbare weggebruikers, zoals skeelers, skaters en steppers) zijn géén bestuurders en vallen dus niet onder de nieuwe voorrangsregel. Hetzelfde geldt voor rolstoelers die van het trottoir of voetpad gebruik maken.


8. Voorrang héb je niet, voorrang kríjg je. Fietsers, bromfietsers, ruiters e.d. moeten per 1 mei 2001 niet zomaar voorrang némen als ze op een gelijkwaardige kruising van rechts komen, maar eerst goed opletten of ze voorrang kríjgen. Bovendien is een goede zichtbaarheid (verlichting en reflectie) van deze categorie weggebruikers essentieel voor het voorkómen van verkeersongevallen.


9. De nieuwe verkeersregel past in het streven om een duidelijk onderscheid aan te brengen tussen 'verkeersaders' en 'verblijfsgebieden'. 'Verkeersaders' zijn de wegen die vooral bedoeld zijn voor de doorstroming van het autoverkeer. Dat zijn dus drukke wegen waar relatief snel gereden wordt. Het is veiliger om op dat soort wegen de voorrang apart per kruispunt te regelen, bijvoorbeeld door verkeersborden en haaientanden, of een inrit/uitrit. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben toegezegd om vóór 1 mei 2001, wanneer de wijziging van de verkeersregels ingaat, de voorrang op die manier te regelen, voorzover dat niet al gebeurd was. Het verkeer op drukke wegen wordt daardoor beter voorspelbaar en (dus) veiliger.


10.Door middel van een grootschalige postbus 51-campagne (onder het motto: `Geef het door, rechts gaat voor') wordt in de periode april-mei 2001 de Nederlandse bevolking op de hoogte gebracht van de nieuwe voorrangsregel (www.geefhetdoor.nl).


11.Uiteraard worden per 1 mei 2001 ook de examens voor de rijbewijzen en het bromfietscertificaat aangepast. Daarnaast wordt in het basis- en voortgezet onderwijs bekendheid gegeven aan de maatregel, o.a. door middel van lesbrieven, schoolposters en via Teleac/NOT.


12.In verband met de invoering van de nieuwe voorrangsregel gaat de politie in het najaar, als de scholen weer beginnen, extra verkeershandhaving inzetten. Het zal hierbij gaan om snelheidscontroles van motorvoertuigen die gelijkwaardige kruisingen naderen (periode augustus-oktober 2001). Tevens zullen fietsers en bromfietsers extra op zichtbaarheid (verlichting en reflectie ) worden gecontroleerd (periode oktober-november 2001).