NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Jeltje van Nieuwenhoven onthult geheim dagelijks leven

Persbericht, 10 april 2001

Op donderdag 12 april onthult Jeltje van Nieuwenhoven hét Monument van het dagelijks leven voor de toekomst. Dit monument bestaat uit duizenden foto's, gemaakt door gewone mensen over gewone dingen. Honderden Nederlanders hebben in het laatste kwartaal van 2000 hun leven gefotografeerd, zodat men in de toekomst kan zien hoe wij ons dagelijks leven invullen.

FotoMonument 2000 is een bijzonder tijdsbeeld met een schat aan informatie die wij helaas nauwelijks hebben over het verleden. Juist de gewone dagelijkse dingen werden en worden bijna niet opgeschreven en bewaard. Het is té gewoon om gedocumenteerd te worden. Wat velen echter niet beseffen, is dat veel bezigheden en belevingen die we nu heel gewoon vinden, over vijftig jaar vreemd of zelfs onbekend zullen zijn. Kijk maar eens naar foto's uit de jaren vijftig of langer terug. Wie weet er nog hoe het is om geen diepvries of koelkast te hebben, in een bedstee te slapen, met de paardentram te reizen of met een cent te betalen?

Om mensen in de toekomst te laten zien hoe wij geleefd hebben, zijn er twee initiatieven geweest waarbij mensen gevraagd werd hun dagelijks leven te documenteren: Brieven aan de Toekomst en FotoMonument 2000. Met Brieven aan de Toekomst hebben tienduizenden mensen op 15 mei 1998 een brief aan de toekomst geschreven over hun leven op die dag. FotoMonument 2000 geeft een extra dimensie aan dat enorme archief. Als iemand in een brief schrijft dat hij de was gestreken heeft, kan de toekomst daar door middel van foto's ook een beeld bij vormen.

Brieven aan de Toekomst en FotoMonument 2000 zijn niet alleen bijzonder omdat hiermee de tijd rond onze eeuwwisseling een van de best gedocumenteerde tijden ooit is geworden. Uitzonderlijk is ook dat dit archief geheel is samengesteld door de mensen zelf. Hùn beleving stond centraal, zij hebben zelf geschreven en gefotografeerd wat ze belangrijk vonden om bewaard te worden en daarmee is er een monument ontstaan waarbij met recht gezegd kan worden dat deze is gemaakt door, voor en over gewone mensen.

Jeltje van Nieuwenhoven zal op 12 april dit monument voor de toekomst in het Zaans Museum te Zaanstad onthullen. Zij zal de deur openen naar het fotoarchief dat de toekomst en ons een kijkje gunt in het dagelijks leven van vele honderden landgenoten. De Tweede-Kamervoorzitter opent tegelijkertijd de tentoonstelling 'Kijk ons' en krijgt van Ineke Stouken, voorzitter van FotoMonument, het eerste exemplaar van het prachtige FotoMonumentboek 'Kijk ons! Een Kijkje in het dagelijks leven van Nederlanders anno 2000' aangeboden. Het fullcolour boek met 950 foto's is te verkrijgen in de boekhandel en het Zaans Museum. De tentoonstelling is van 13 april tot en met 3 juni te zien in het Zaans Museum, Schansend 7, te Zaandam. Telefoon
075 616 82 18.