NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Kijk ons! Fotoboek over het dagelijks leven van Nederlanders

Kijk ons!: prachtig uitgevoerd fotoboek over het dagelijks leven van Nederlanders anno het jaar 2000 wordt aangeboden in het Zaans Museum

Duizenden Nederlanders hebben meegedaan aan het project FotoMonument 2000. We hadden ze gevraagd om allerlei facetten van het dagelijks leven te fotograferen: hoe ze wonen, werken maar ook hoe ze hun vrije tijd invullen of hoe ze omgaan met hun vrienden en vriendinnen. Een selectie van de ingezonden foto's is opgenomen in een prachtig uitgevoerd fotoboek: Kijk ons! Een kijkje in het dagelijks leven van Nederlanders anno 2000. Het boek is samengesteld door de directeur van het Nederlands Centrum Ineke Strouken. Het eerste exemplaar van het boek wordt donderdag 12 april aangeboden aan Jeltje van Nieuwenhoven, voorzitter van de Tweede Kamer. Plaats van handeling: het Zaans Museum op de Zaanse schans, waar ook de grote FotoMonument tentoonstelling te zien is, waarop alle foto's die zijn ingezonden tentoongesteld zijn.

Het is een pracht boekwerk geworden. In Kijk ons! Een kijkje in het dagelijks leven van Nederlanders anno 2000 is een ruime selectie van de ingezonden foto's opgenomen. Samensteller van de selectie is Ineke Strouken, de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, één van de organiserende instellingen achter FotoMonument 2000. Niet alleen esthetische criteria hebben een rol gespeeld bij de selectie. Invalshoek was: welk beeld geven de inzenders van het dagelijks leven anno 2000. Het beeld blijkt ontzettend gemêleerd te zijn. Jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, asielzoekers en yuppies: de Nederlandse cultuur wordt in zijn volle bandbreedte getoond. Dit geldt ook voor de onderwerpen die aan bod komen.

Kijk ons! biedt een kijkje in het dagelijks leven van het Nederland van anno 2000. Het gaat over rituelen in huis, zoals het opstaan, het douchen en tandenpoetsen, het aankleden en het ontbijt, waarbij een krantje natuurlijk niet mag ontbreken. Het gaat ook over werken. Heel veel prachtige series zijn ingezonden: over werken op een kantoor net zo goed als de flexwerker thuis achter zijn pc. Maar vooral de vele opnames van werken in de buitenlucht vallen op: van het ophalen van de vuilnis tot en met het bouwen van een schip; van stratenmakers tot de pizzakoerier.

Nederland is een rijke samenleving, waarin consumptie heel belangrijk is. Het aantal opnames van hoogopgetaste winkelwagentjes in de supermarkt is bijna niet te tellen. Dat wij ook heel wat afval produceren is weer in andere series te zien die over het buitenzetten van de vuilniszak gaan maar die ook de afvalverwerking in meer brede zin in beeld brengen. Vrienden en vriendinnen zijn ook heel belangrijk, het is af te lezen aan de foto's. En het liefst zijn wij altijd bereikbaar: het aantal gsm-tjes dat is gefotografeerd is schier onafzienbaar. In onze vrije tijd organiseren wij allerlei dingen: van uitstapjes op de fiets tot en met fotograferen als hobby. Sommige fotoclubs hebben foto's ingezonden van fotograferende collega's.

Nederland is een veelkleurige samenleving, waar men met heel wat dingen bezig is, een land met heel veel opinies ook. Dat is de reden dat het eerste exemplaar van FotoMonument 2000 overhandigd zal worden aan Tweede Kamer voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven. Ook zij representeert immers de veelheid aan opinies in Nederland. De overhandiging vindt plaats in het Zaans Museum. Het boek is te koop in het Zaans Museum, in de erfgoedwinkels, in de boekhandel en bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. De prijs is f 39,50.

Ineke Strouken, Kijk ons! Een kijkje in het dagelijks leven van Nederlanders anno 2000, een uitgave van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, Utrecht 2001, ISBN: 90-71840-48-4. Meer informatie is te verkrijgen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur: telefoon:
030-2760244.

11 apr 01 17:10