Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 12 april 2001. Persbericht 2001/20.

Hoogezand-Sappemeer geeft adviezen uit over MKZ

Het gemeentebestuur van Hoogezand-Sappemeer heeft op 12 april 2001 adviezen voor inwoners uitgegeven om de kans op besmetting met het mond- en klauwzeervirus (MKZ) zo klein mogelijk te houden. Aanbevelingen van het kabinet van de Commissaris der Koningin zijn vertaald in adviezen aan de inwoners. De adviezen hebben betrekking op het stallen van caravans, de vaarrecreatie en het uitlaten van honden. In de bijlage van dit persbericht staat de letterlijke tekst van de adviezen vermeld.

Evenals andere overheden volgt Hoogezand-Sappemeer nauwlettend de ontwikkelingen over de uitbraak van het mond- en klauwzeervirus. Veiligheidshalve zijn er enkele adviezen opgesteld om ook in de gemeente zelf de grootst mogelijke voorzichtigheid in acht te nemen. Het gemeentebestuur doet een dringend beroep op iedereen in de gemeente deze adviezen ter harte te nemen.

MEDEDELINGEN MOND- EN KLAUWZEER

Caravanstalling tijdelijk op openbare weg

Bij de naleving van enkele spelregels treden de politie en het gemeentebestuur tot nadere aankondiging niet op tegen caravans en dergelijke voertuigen, die binnen de bebouwde kommen langer dan drie dagen op de openbare weg staan.

In de gemeente Hoogezand-Sappemeer geldt een parkeerverbod voor deze voertuigen binnen de bebouwde kommen van Westerbroek, Foxhol, Kropswolde, Meerwijck, Hoogezand-Sappemeer, Kiel-Windeweer en Sappemeer-Noord. De handhaving van dit verbod kan de in de gemeente woonachtige caravanbezitters gedurende de periode van de MKZ-uitbraak stalllingsproblemen opleveren.

Voor veehouderijbedrijven met evenhoevige dieren geldt een bezoekverbod. Evenhoevige dieren zijn runderen, varkens, schapen, geiten, wilde zwijnen, herten, reeën en een aantal soorten dierentuindieren.

Als u uw caravan op zon bedrijf in de winterstalling heeft, mag u niet met uw eigen auto op het erf van de veehouder komen om de caravan op te halen. De veehouder moet de caravan naar de openbare weg brengen. Bij het verlaten van het erf moet de caravan met speciale aandacht voor de wielkasten ontsmet en gereinigd worden.

Het is nog niet verboden maar vanzelfsprekend wel ongewenst dat de caravans terugkomen bij de bedrijven voordat we de MKZ-uitbraak te boven zijn. Langer parkeren dan 3 dagen op de openbare weg is toegestaan als:

het eigen erf geen stallingsruimte biedt

de caravan zo wordt geparkeerd dat het verkeer hiervan geen hinder kan ondervinden of erdoor in gevaar kan worden gebracht.

De gemeente vraagt de caravanbezitters nadrukkelijk rekening te houden met de andere straatbewoners. Parkeer de caravan zodanig dat hun uitzicht zo min mogelijk wordt belemmerd en voorkom andere hinder van de geparkeerde caravan, zoals belemmering van het gebruik van in-en uitritten.

Vaarrecreatie

De wettelijke regeling is dat het aanleggen bij weilanden waarin vee staat of kort geleden heeft gestaan, verboden is.

Advies: leg vaartuigen ook niet bij andere groeneoevers aan, maar neem uitsluitend een ligplaats in in jachthavens, aan kaden grenzend aan openbare wegen, aan steigers in open water en dergelijke.

Uitlaten honden

De wettelijke regeling is dat honden binnen de bebouwde kommen alleen op de met bordjes aangegeven uitrenterreinen los mogen lopen. Buiten de bebouwde kommen moeten ze alleen in natuurgebieden aan de lijn.

Advies: laat honden overal aangelijnd uit.

(top)