Persbericht

Een kijkje in het leven van uw buren: expositie FotoMonument 2000

U kent dat vast wel, u loopt door een straat en kunt het niet laten af en toe bij een huis naar binnen te kijken. We zijn vaak erg nieuwsgierig naar hoe anderen leven. Vanaf 13 april kan iedereen dan ook zijn hart ophalen bij de landelijke tentoonstelling FotoMonument 2000 in de Zaanstreek. De gehele tentoonstelling staat in het teken van het dagelijks leven in Nederland anno 2000. Een tentoonstelling door, voor en over gewone mensen.

Duizenden mensen hebben in de periode september tot en met december van het afgelopen jaar hun dagelijkse bezigheden gefotografeerd. Alle foto s zijn te zien op deze tentoonstelling en vertellen elk een bijzonder verhaal. Foto s van onze eetgewoonten, van wat we zoal doen op het werk of in onze vrije tijd, van de manier waarop we ons vervoeren en foto s van onze relaties met andere mensen en met dieren. Allemaal foto s van tradities, gewoonten en gebruiken die we als heel vanzelfsprekend ervaren en waarvan we ons nauwelijks bewust zijn. Al deze foto s tezamen geven een fascinerend beeld van de hedendaagse cultuur in Nederland. Van de meest sprekende, boeiende en verrassende foto s komt op 13 april ook een boek uit. Dit boek met fullcolour foto s zal bij iedereen, nu en in de toekomst, een gevoel van herkenning, ontroering of verbazing zal oproepen!

De Stichting FotoMonument 2000 heeft vorig jaar iedereen in Nederland opgeroepen hun leven vast te leggen op foto om mensen in de toekomst een goed beeld te geven van het dagelijks leven in Nederland nu. Het is namelijk niet alleen maar leuk om naar foto s te kijken; ze hebben ook een hele belangrijke historische waarde. Foto s zijn een momentopname en kunnen voor onderzoekers in de toekomst heel interessant zijn en hen helpen te begrijpen hoe ons leven er nu uitziet. Veel dingen veranderen, en in deze tijd zelfs razendsnel. Het is heel goed mogelijk dat we over 50 jaar niet eens meer weten wat het betekent om in de file te staan, ons niet meer kunnen herinneren hoe we ontbeten of ons niets meer kunnen voorstellen bij Sinterklaas.

Alle foto s zijn van 13 april tot en met 3 juni 2001 te zien in de Zaanstreek. Daarna komen er nog deelexposities per provincie. De opening zal verricht worden door Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven in het Zaans Museum. Het Zaans Museum is geopend op dinsdag tot met zaterdag van 10.00 uur tot en met 17.00 uur en op zondag en feestdagen van 12.00 17.00 uur. Op maandag is het Zaans Museum gesloten. Het FotoMonumentboek is voor ' 34,50 te verkrijgen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur of in de boekhandel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Shirley Parrée van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (030) 276 02 44, fax (030) 273 61 11 of e-mail: nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl