Internetverslaving in Nederland geen onbekend begrip meer

54% zegt niet meer zonder internet te kunnen

Almere, 13 april 2001 - Het door Interpoll.nl uitgevoerde onderzoek naar internetverslaving in Nederland is gepubliceerd op de website van Computer X online magazine. In het uitgebreide artikel wordt een schets gegeven van de huidige stand van zaken. Hoewel we feitelijk nog niet van een verslaving mogen spreken, is het duidelijk dat de dreiging duidelijk aanwezig is.

Aan het woord komt o.a. Michael (33), een ex-internetverslaafde die er in de beginjaren van het internet -1994- helemaal in op ging en de wereld om hem heen vergat. "Ik was er niet meer bij", vertelt Michael. "Ik kwam steeds later op mijn werk, viel in slaap en kon steeds minder." Uiteraard kreeg hij al snel te maken met relationele en financiële problemen en vrienden bleven massaal weg. "Maar ik had ook niemand meer nodig. Ik leerde immers honderden nieuwe mensen kennen, die veel 'interessanter' waren. Wilden vrienden mij enigszins bereiken -wat moeilijk ging, aangezien de telefoon constant in gesprek was-, dan moest het onderwerp 'internet' zijn, of ze zouden een PC moeten aanschaffen om met me te chatten."

Ook verslavingskliniek Jellinek komt aan het woord. "Tot op heden is er slechts een enkel geval bekend." zegt Roel Kerssemakers. Het verslavingspotentieel van internet erkent Kerssemakers echter wel "Het is een uniek middel om je voor te doen als iemand anders. Bovendien is het een zeer breed medium. Alles is dus mogelijk... we weten het echter niet, omdat er nog zo weinig over bekend is."
Ook de oorzaken van verslaving zijn zeer divers. Uiteraard is internet een aantrekkelijk medium om tijd aan te besteden. De meeste mensen die voor het eerst met internet kennismaken spenderen daar heel veel tijd aan. Bij het merendeel neemt dat intensieve gebruik na een paar maanden weer af. Bij een enkeling niet... "Net zoals bij andere verslavingen is er vaak een achterliggende reden. Vaak is het een vlucht."

In Amerika is wel al meer onderzoek gedaan naar internetverslaving. Er zijn duizenden sites aan dit thema gewijd. Volgens Dr. Kimberly Young, die het boek 'Caught in the net' geschreven heeft, moet internetverslaving net zo serieus genomen worden als alcohol of drugs verslaving. Ook ontdekte ze dat de meeste 'verslaafden' dezelfde symptomen hadden: weinig zelfvertrouwen, depressief en onrustig.

Of het in Nederland ook zo'n vaart zal lopen betwijfelt Jellinek. "Toen de 06-nummers begin jaren negentig opdoken kregen we ineens veel aanmeldingen van 06-verslaafden. Dat was een tijdelijke situatie, nu hoor je er vrijwel niets meer over."

Dat internetgebruik weldegelijk problematische consequenties kan hebben komt echter duidelijk in het artikel naar voren. Naast enkele statistische gegevens uit het onderzoek spreken elf mensen over hun ervaringen, die allemaal iets met internetverslaving te maken hebben. Van duidelijke meningen, tot persoonlijke incidenten die soms heel ver kunnen gaan...


- - -

http://www.computerx.nl
http://www.interpoll.nl