Provincie Groningen

Groningen, 13 april 2001 Persbericht nr. 73

Gemeenten grenzend aan friesland stemmen maatregelen af

De constatering van mond- en klauwzeer in Friesland is voor de gemeenten grenzend aan Friesland aanleiding geweest overleg te voeren over de afstemming van maatregelen en richtlijnen ter voorkoming van verspreiding van het virus. De gemeenten De Marne, Zuidhorn, Grootegast, Marum en Winsum concluderen dat op dit moment geen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. De eerder door het ministerie van LNV opgestelde richtlijnen blijven van toepassing en worden door de gemeenten gevolgd.

Activiteiten en evenementen die plaatsvinden in het landelijk gebied worden zoveel mogelijk ontraden, evenals tochten door het buitengebied. Het waterschap Noorderzijlvest heeft de zeedijken en de wegen op de dijken langs de Waddenzee afgesloten. Staatsbosbeheer heeft al eerder het natuurgebied Lauwersmeer gesloten.

Ter ondersteuning van de boeren wordt dringend aangeraden verplaatsingen of activiteiten in het buitengebied te beperken.

Binnen de bebouwde kom kunnen evenementen doorgaan. Gebleken is dat de organisatoren van evenementen meestal zelf het initiatief nemen om te beslissen of de geplande activiteit plaats kan vinden. Dit gebeurt in goed overleg met de gemeenten. Het wel of niet doorgaan van bepaalde evenementen heeft te maken met de aantallen en de herkomst van de mogelijke bezoekers.

In verband met de komende Paasdagen is overleg gevoerd over het houden van paasvuren. Paasbulten in het buitengebied zijn in beginsel ongewenst. Mocht toch besloten worden een vergunning te verlenen of als deze al verleend zijn dan wordt geadviseerd de vergunninghouder te wijzen op:

* het verbod om bedrijven en weiland te betreden waar evenhoevigen worden gehouden;

* het verbod om voor transport van hout en materialen voertuigen te gebruiken die zijn aangewend voor het transport van dieren, veevoer of mest;

* de wenselijkheid om vooraf telefonisch te overleggen met omwonende agrariërs.

De gemeente kan hierbij als intermediair optreden.

Voor vragen en informatie over het al dan niet doorgaan van evenementen kan contact opgenomen worden met de gemeente.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met W. Trip, afdeling Bestuurscontacten, tel. 050-3164129