Provincie Noord-Holland

Waarnemend burgemeester Edam-Volendam

1,5 miljoen voor Beverwijkse haven
Gedeputeerde Verburg op handelsmissie in Zuid-Afrika Ruim 4,6 miljoen voor Paleiskade Den Helder
Persbericht, 6 april 2001

Waarnemend burgemeester Edam-Volendam
De commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, prof.dr. J.A. van Kemenade, heeft de fractievoorzitters en de wethouders van de gemeente Edam-Volendam op donderdagavond 5 april 2001 uitgenodigd om te spreken over de invulling van de burgemeestersvacature. De huidige burgemeester, de heer drs. F.J.A. IJsselmuiden, heeft, zoals bekend, aangekondigd te zullen terugtreden na het raadsdebat op 12 april aanstaande.

De heer Van Kemenade heeft bekendgemaakt, dat hij in de gemeente een waarnemend burgemeester zal aanstellen. Dit is gebruikelijk als er plotseling een vacature ontstaat. Op voorstel van de commissaris zal de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de burgemeestersvacature pas na de gemeenteraadsverkiezingen en de daarop volgende collegevorming in 2002 opstellen. Als reden hiervoor geldt de bijzondere situatie in de gemeente na de cafébrand. Dit betekent dat de waarnemend burgemeester ongeveer 1,5 jaar in functie zal zijn.

Het streven is erop gericht de benoeming van de waarnemend burgemeester op 16 april aanstaande te laten ingaan. De bekendmaking van de naam van de waarnemend burgemeester zal naar verwachting op 13 april aanstaande plaatsvinden.

Deze procedure heeft de instemming gekregen van alle aanwezige fractievoorzitters en wethouders.

Inlichtingen: mr.D. Bijl, afdeling Kabinet, tel.(023) 514 43 45 Print persbericht



Persbericht, 4 april 2001


1,5 miljoen voor Beverwijkse haven
De provincie is bereid de gemeente Beverwijk een bijdrage van 1,5 miljoen gulden te verlenen voor de bouw van een kade in de haven van Beverwijk. De kade komt op het terrein van de voormalige Asfalt Centrale Beverwijk aan de zuidzijde van de Beverwijkse haven De Pijp.

Het terrein is eigendom van twee plaatselijke ondernemingen, te weten Transko II en Schavemaker Transport. Deze bedrijven willen in samenwerking met de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaalgebied (RON) op het terrein een binnenvaartterminal voor overslag en stukgoed vestigen: de Container Terminal Beverwijk (CTB). Deze terminalontwikkeling is echter alleen mogelijk als ook een kade aanwezig is. Met de provinciale bijdrage wordt de gemeente Beverwijk in staat gesteld de noodzakelijke openbare voorzieningen te scheppen -zoals de kade- die het terrein voor deze kadebonden bedrijvigheid geschikt maken. Het deel van het terrein waar de kade zal worden gebouwd zal dan ook aan de gemeente moeten worden overgedragen.Voor de ontwikkeling van haven De Pijp is de vestiging van de containerterminal een welkome ontwikkeling. Het betekent een impuls voor de haven en voor de economie van Beverwijk.

Bezwaar
Eén vertegenwoordiger van het Beverwijkse bedrijfsleven heeft tegen de provinciale bijdrage van de kade bezwaar gemaakt. Dit bezwaar richt zich op het effect van de "concurrentievervalsing" dat naar zijn zeggen uitgaat van overheidssubsidiëring. Het bezwaarschrift is momenteel bij V en W formeel in behandeling. Dit departement zal binnenkort aan het bezwaarschrift een hoorzitting wijden waarin alle betrokken partijen hun mening kenbaar kunnen maken.

Verdere procedure
Het plan zal nog besproken worden in de statencommissies Economie, Landbouw, Europa (ELE), Financiën, Strategie, Bedrijven (FSB) en ter kennis worden gebracht aan de commissie Wegen, Verkeer en Vervoer.
GS zullen provinciale staten voorstellen de bijdrage als FINH-project via het Voorjaarsbericht 2001 in de begroting voor 2001 op te nemen.

Inlichtingen: Robert Cornfield, afd. ELM, tel (023) 514 36 81 Print persbericht



Persbericht, 3 april 2001

Gedeputeerde Verburg op handelsmissie in Zuid-Afrika De gedeputeerde voor Economie, Landbouw en Europa, drs. Bob Verburg is één van de delegatieleiders van een handelsmissie die momenteel Zuid-Afrika bezoekt. Deze missie is georganiseerd door Amsterdam Promotion (AMPRO) in samenwerking met SANEC (South-African - Netherlands Chamber of Commerce). De delegatie omvat 29 deelnemers uit overheid en bedrijfsleven, waaronder de Hogeschool Holland, RAI, OBA en bedrijven o.m. uit de zakelijke en financiële dienstverlening De overige delegatieleiders zijn de voorzitter van de AMPRO, de wethouder Economische Zaken van Amsterdam en de voorzitter van de Amsterdamse Kamer van koophandel. De reis is vooral gericht op het handels- en investeringsklimaat en op sectoren als financiële dienstverlening, IT en logistiek en distributie.

Op 2 april is het programma in Johannisburg van start gegaan. Het spits is afgebeten met een paneldiscussie tussen Zuid-Afrikaanse en Nederlandse experts op het gebied van de IT. Onderwerp: "ontwikkelingen in de IT in Zuid-Afrika en Naderland". Gedeputeerde Verburg heeft daar het onderwerp "de rol van de overheid in de nieuwe economie" ingeleid en bij die gelegenheid de cruciale rol benadrukt van de rol van de overheid in de ICT-revolutie. Over deze rol ontstond een levendige discussie tussen de deelnemers van Zuid-Afrika en Nederland. De overige experts in het panel brachten nog de onderwerpen opleiding en training, samengaan van de oude en de nieuwe economie en ontwikkelingen op de beurs van de IT fondsen ter sprake.
Tijdens besprekingen met de Trade & Investment South Africa (TISA) en de South African Chamber of Business (SACOB) zijn m.n. de mogelijkheden tot bevordering van de wederzijdse handel en investeringen aan de orde geweest. Het overige programma in Johannesburg omvat, naast seminars en bijeenkomsten, meerdere bezoeken aan zeer grote agrarische bedrijven. Sommige hebben reeds een relatie met Noord-Hollandse agrarische bedrijven Deze bezoeken zijn in samenwerking met de Nederlandse Landbouwraad in Pretoria tot stand gebracht.

Vanaf donderdag zal het gezelschap in Kaapstad zijn. Naast het gezamenlijke programma, dat o.a. bestaat uit een seminar, bijeenkomsten etc., zal gedeputeerde Verburg zich in het bijzonder nog oriënteren bij de overkoepelende organisatie van de havens in Zuid-Afrika (Portnet) en een bezoek brengen aan een groot export- en overslagbedrijf in groente en fruit.
Vrijdagmiddag vertrekt het gezelschap richting Nederland.

Print persbericht



Persbericht, 3 april 2001

Ruim 4,6 miljoen voor Paleiskade Den Helder
Met een bijdrage van 4,6 miljoen gulden aan de gemeente Den Helder steunt de provincie Noord-Holland de verlenging en verdieping van de Paleiskade in de Helderse zeehaven. Het project richt zich op verbetering van de bereikbaarheid voor langere en dieper stekende schepen en geeft daarmee ruimte voor verdere ontwikkeling en uitbreiding van civiele havenactiviteiten.

Het project Paleiskade omvat verdieping tot dertien meter en verlenging van de kade naar twee zijden met 180 respectievelijk 100 strekkende meters. De vervuiling in de bodem onder de aangrenzende ruimte wordt gesaneerd en krijgt dan een vloeistofdichte vloer met voorzieningen voor de opvang en verwerking van regenwater. Deze ruimte is dan, ook in milieutechnische zin, geschikt als werkruimte en opslag voor de offshore en coastervaart. Omdat de kade zich bevindt op de scheiding van zout zeewater en zoet spuiwater, ontstaat versterkte corrosie die de levensduur van de kademuur verkort. De kade zal daarom extra tegen corrosie worden beschermd en krijgt nutsvoorzieningen: stroom en water. Het project levert hiermee een bijdrage aan de continuïteit van de haven: het versterkt de huidige servicefunctie voor de offshore en bouwt de positie van de haven uit voor de aanvoer en verwerking van vis en stukgoederen.
Met de steun aan het Paleiskadeproject stimuleert de provincie een ontwikkeling van werkgelegenheidsspreiding die Den Helder minder afhankelijk moet maken van de Koninklijke Marine en die verlies van werkgelegenheid kan compenseren. Dit past ook in de doelstelling van het regionale economische stimuleringsprogramma Kop en Munt van waaruit de bijdrage wordt verleend. Met Kop en Munt versterkt de provincie de economische mogelijkheden van de kop van Noord-Holland.

Verdere besluitvorming
De statencommissie Economie, Landbouw en Europa (ELE) bespreekt op 11 april het voorstel. De statencommissie Financiën, Strategie en Bedrijven (FSB) doet dat op 25 april waarna provinciale staten op 14 mei bij de behandeling van het Voorjaarsbericht voor de begroting van 2001 het eindoordeel zal uitspreken.

Print persbericht