CBS

Daling aantal bijstandsontvangers houdt aan
In de afgelopen jaren is het aantal huishoudens dat afhankelijk is van bijstand voortdurend afgenomen. Eind september 2000 waren er 341 duizend huishoudens met bijstand. Dit blijkt uit cijfers van het CBS over uitkeringen in de sociale zekerheid. Ook bij de WW-uitkeringen houdt de dalende tendens aan. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijft daarentegen stijgen.

Vooral onder de 45 jaar minder bijstandsontvangers

Eind september 2000 waren 341 duizend huishoudens van bijstand afhankelijk. Dat is 8 procent minder dan een jaar eerder. Vooral het aantal jongere bijstandsontvangers daalt. Tussen september 1999 en september 2000 is het aantal bijstandsontvangers jonger dan 45 jaar met 12 procent afgenomen, terwijl het aantal bijstandsontvangers van 45 jaar of ouder met slechts 3 procent is afgenomen. De bijstandsbevolking veroudert dus.

Dalende tendens aantal WW-uitkeringen
Eind vorig jaar was het aantal WW-uitkeringen 189 duizend. Dat is 34 duizend minder dan eind 1999, een daling met bijna 3 duizend per maand. De dalende tendens in het aantal WW-uitkeringen houdt daarmee aan. Het dalingstempo ligt wel iets lager. In 1999 daalde het aantal uitkeringen nog met circa 4 duizend per maand.

Aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijft stijgen

Vorig jaar steeg het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen met ongeveer 2 duizend per maand. Daarmee kwam het aantal uitkeringen op 949 duizend aan het einde van het jaar. Voor bijna een derde van de arbeidsongeschikten zijn psychische klachten de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid. Onder mensen jonger dan 45 jaar zijn psychische klachten de voornaamste oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Bij de mensen van 45 jaar of ouder, daarentegen, komen problemen met botten, spieren en gewrichten op de eerste plaats.

Technische toelichting

Bijstand
De uitkomsten zijn gebaseerd op informatie van gemeenten over de Algemene Bijstandswet (Abw). De uitkomsten hebben betrekking op mensen jonger dan 65 jaar met een periodieke, algemene bijstandsuitkering die niet in een instelling verblijven.
Bijstand wordt toegekend aan huishoudens, waarbij doorgaans één persoon als aanvrager wordt aangemerkt. Bij (echt)paren is in veel gevallen de man de aanvrager van de bijstand. De hier getoonde gegevens over het geslacht en de leeftijd hebben betrekking op de aanvrager.

WW-uitkeringen
De uitkomsten betreffen het aantal uitkeringen krachtens de Werkloosheidswet (WW). Bij de WW komt het voor dat iemand meer dan één uitkering heeft. Het aantal personen met een WW-uitkering is dus lager dan het hier gepresenteerde aantal uitkeringen. Eind december 2000 ontvingen ongeveer 14 duizend personen meer dan één WW-uitkering.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
De uitkomsten hebben betrekking op het aantal arbeidsongeschikt-heidsuitkeringen (WAO, WAZ en Wajong). Een persoon kan meer dan één arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. Eind december 2000 ontvingen bijna 13 duizend personen meer dan één uitkering.
Het komt ook voor dat iemand twee of meer uitkeringen van verschillende regelingen ontvangt, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gaat om enkele tienduizenden mensen.