Sportgeneeskunde, medisch specialisme

LAD-bericht van 13 april 2001

Zeker de laatste maanden is er het nodige te doen rond de erkenning van het vakgebied sportgeneeskunde als (klinisch) medisch specialisme. De inzet van alle betrokkenen is hoog, dus ook van de wetenschappelijke Vereniging voor Sportgeneeskunde. Én van de beroepsvereniging LAD, de artsen-werknemersorganisatie binnen de federatie KNMG. Als besluitvorming niet op juiste wijze tot stand komt, krijgen muisjes vanzelf staartjes...

"De LAD zal in ieder geval de VSG blijven steunen in haar streven naar erkenning van de sportgeneeskunde als medisch specialisme". Zo stond 't in februari in het LAD-Bulletin. Die stellingname heeft met name te maken met de status van deze vereniging binnen de LAD. Met ongeveer 30 andere (landelijke) artsenorganisaties wordt de VSG erkend als vertegenwoordiging van de betreffende categorie artsen. Voor de collectieve belangenbehartiging kunnen zij een beroep doen op de expertise van de LAD. Én daarbij gebruik maken van de positie van de grootste beroepsvereniging binnen de federatieve KNMG.

Procedureel wankel
Ook voor de federatie en voor het Centraal College Medisch Specialismen gelden afspraken en regels die bevorderen dat mensen en instanties waarop ze betrekking hebben weten waar ze aan toe zijn. Zoals bij de opleiding en registratie van specialisten. Alvorens een beslissing te nemen over, i.c. deelgebieden der geneeskunde als specialisme, dient onder meer advies te worden ingewonnen van desbetreffende beroepsverenigingen. Waaronder de LAD. Dat is bij het verzoek tot erkenning van sportgeneeskunde door het CCMS achterwege gelaten. En ook is verzuimd het federatiebestuur in kennis te stellen van de opvattingen van de VSG.

In de herkansing
Derhalve heeft de LAD contact gezocht met de KNMG en nog eens de (procedurele) bezwaren tegen deze gang van zaken uiteengezet. Daarbij komt dat het inhoudelijk fundament voor de besluitvorming uiterst dun te noemen is. Om te stimuleren dat het Centraal College haar taken thans op de afgesproken manier zal verrichten, koppelt de LAD er een oproep aan. De KNMG wordt verzocht bij het College aan te dringen alsnog tot juiste, weloverwogen besluit vorming ter zake te komen.

Minister wacht af...
Tevens acht de LAD het in de gegeven omstandigheden raadzaam de minister van VWS te verzoeken dit besluit vooralsnog niet formeel in behandeling te nemen. Omdat de discussie nog niet is afgerond, en in afwachting van de correcte nadere standpuntbepaling.

De suggestie van het Centraal College dat deze aangelegenheid de artsen-werknemersorganisatie LAD niet aangaat, wordt dus weerlegd gezien de positie als beroepsvereniging binnen de federatieve KNMG. Mét een eigen verantwoordelijkheid volgens regels, waaraan ook het CCMS is gehouden.
Zie ook : Veranderingen positie sportarts dringend noodzakelijk

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet