Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 13-04-2001

Politiebericht Utrecht: district Rijn & Venen, 09.45 uur
Spoorbomen solidair met stakers

HARMELEN Op donderdagmiddag 12 april verklaarden spoorbomen zich kennelijk solidair met het stakende NS-personeel.

Politiemensen wilden tijdens hun surveillance de spoorwegovergang op de Putkop kruisen. Zij moesten echter wachten voor de gesloten spoorwegbomen. Na enige minuten vonden zij dit erg lang duren en zij constateerden dat de file voor de overgang wel heel lang begon te worden. De spoorwegbomen hadden geheel zelfstandig tot een solidariteitsactie met de NS-stakers besloten en weigerden het autoverkeer door te laten.

De NS werd verzocht monteurs te sturen teneinde de stakingsactie van de spoorwegbomen te breken. Gezien het zeer geringe treinaanbod hebben de politiemensen het verkeer met de benodigde voorzichtigheid om de gesloten spoorwegbomen geleid. Na enige tijd slaagden de monteurs erin de spoorwegbomen weer aan het werk te krijgen.

Auto wijkt uit

WOERDEN Op donderdagochtend 12 april is een auto bij een uitwijkmanoeuvre een sloot ingereden.

Rond half negen reed een 29-jarige automobilist uit Gouda over de Waardsebaan. Omdat enkele fietsen hem tegemoet kwamen rijden, week hij naar rechts uit. Dat deed hij echter iets teveel, waardoor zijn auto in de berm en vervolgens half in de sloot terecht kwam. De bestuurder raakte niet gewond. Zijn auto moest door een takelbedrijf uit de sloot worden getakeld.

Winkeldief aangehouden

WOERDEN Op donderdagmiddag 12 april is een winkeldief na een achtervolging aangehouden.

Rond half drie zag een medewerker van een winkel aan de Rijnstraat dat een jongeman zich verdacht in de winkel ophield en daarbij veel aandacht toonde voor printercartridges. De medewerker hoorde vervolgens dat het alarmpoortje van de winkel afging en zag dat de jongeman hard wegrende. Hij zette de achtervolging in.

Een andere medewerker sprak twee passerende parkeercontroleurs aan. Die zette ook de achtervolging in en wisten de jongeman op het Achterpad aan te houden. De medewerker van de winkel had inmiddels de achtervolging opgegeven. De jongeman, 20 jaar oud en afkomstig uit Bodegraven, werd overgebracht naar het politiebureau. Op de plek waar hij werd aangehouden troffen de parkeercontroleurs 5 cartridges aan.

De verdachte bekende de 5 cartridges voor eigen gebruik te hebben weggenomen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Hij is aan het begin van de avond in vrijheid gesteld.

Doe nuchter rij alcoholvrij

ABCOUDE / VINKEVEEN In het kader van de alcoholcampagne `Doe nuchter rij alcoholvrij` heeft de politie op donderdagavond 12 april en de daaropvolgende nacht op meerdere plaatsen alcoholcontroles gehouden.

Tussen kwart voor negen en half twaalf werd gecontroleerd op de Nieuwe Amsterdamseweg in Abcoude. Van de 45 gecontroleerde automobilisten bleek niet één bestuurder (teveel) te hebben gedronken.

Eveneens werd tussen kwart voor negen en half twaalf in Abcoude bij de af- en toerit van de A2 gecontroleerd. Hier moesten 26 bestuurders blazen. Ook hier had niemand (teveel) gedronken.

Van tien over twaalf tot kwart over drie werd gecontroleerd op de Groenlandsekade in Vinkeveen. Van de 29 gecontroleerde bestuurders hadden er twee teveel gedronken. Een 43-jarige man uit Vinkeveen blies 395 ug/l (1,0 promille). Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 3 uur. Een eveneens 43-jarige man, maar nu uit Purmerend, blies 480 ug/l (1,20 promille). Ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod 4 uur.