Dierenbescherming

Dierenbescherming vraagt TROS/LTO om goede besteding ingezamelde gelden

13/04/01
De Dierenbescherming vraagt de organisatoren van de actie 'Geef de MKZ boeren toekomst' in een open brief om garanties voor een diervriendelijke besteding van de ingezamelde gelden in de TROS-televisie-actie van zaterdag. Wij vinden het initiatief om boeren te steunen sympathiek. We vinden echter wel dat het ingezamelde geld vooral aangewend zou moeten worden om diervriendelijke houderijsystemen te bevorderen. Er is nu immers brede steun in de samenleving om voorgoed een einde te maken aan de bio-industrie.
Er is echter grote onduidelijkheid over de bestemming van de opbrengst. Als belangenbehartiger van de dieren zijn wij er niet gerust op dat het geld ook ten gunste komt van de dieren. Zo adviseerde mede-organisator LTO-Nederland in de kwestie van de 54.000 melkkoeien in de driehoek Zwolle, Deventer, Apeldoorn deze week nog om alle dieren te doden. Graag krijgen wij vandaag nog van de organisatoren uitsluitsel over de besteding van de ingezamelde gelden.

Tekst van de open brief

12 April 2001

"Geef de MKZ boeren toekomst"

Directie LTO, de heer D. Duijzer
Directie TROS, de heer H. Boermans
Comité van Aanbeveling

Geachte directies, geacht comité van aanbeveling,

Via de media vernamen wij van uw actie "Geef de MKZ boeren toekomst". Wij vinden het jammer dat onze Vereniging niet voor de uitzending is geraadpleegd. Met name omdat uw uitzending een fondsenwervend karakter heeft, en niet geheel duidelijk is op welke wijze de fondsen zullen worden aangewend.

De Dierenbescherming wil graag helderheid of een belangrijk deel van de ingezamelde gelden op diervriendelijke wijze zal worden aangewend. Naar ons oordeel is het van belang, zonder de getroffen boeren tekort te doen, ze te stimuleren bij het omschakelen naar diervriendelijke systemen, zoals de biologische veehouderij. Zeker omdat veel boeren nu zelf aangeven deze stap te willen maken. Wij vragen aan u een garantie dat de ingezamelde gelden niet besteed kunnen worden aan het voortzetten van de bio-industrie, die inmiddels breed in de samenleving fel bekritiseerd wordt.

Wij achten het een publiek belang dat hier voor uw uitzending duidelijkheid over komt, temeer daar LTO inmiddels op vrij kille wijze op grond van economische argumenten adviseert de 54.000 gevaccineerde melkkoeien in de driehoek Apeldoorn, Zwolle, Deventer, tegen de zin van hun eigenaren te laten doden. Dit zonder dat daar uit oogpunt van MKZ- verspreiding of Europese regels enige noodzaak toe bestaat.

Graag vernemen wij uw reactie vóór vrijdag 13 april 17.00.

Met vriendelijke groet,

Mw. drs. H.M.van Veen, adjunct-directeur