Gemeente Breda

13-04-2001

Extra deskundigheid voor Detailhandelsnota

Bureau BRO Adviseurs krijgt een opdracht tot het verder uitwerken van de Detailhandelsnota voor de gemeente Breda. Het gaat hierbij om het formuleren van een visie en de ontwikkelingslocaties, het aangeven van trends in relatie met horeca en vrijetijdsbesteding en het maken van een concreet actieplan. De resultaten van de discussiedag Detailhandel in de binnenstad worden vertaald en maken deel uit van de nota. Volgens de planning is het ontwerp van de Detailhandelsnota in juni gereed.
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een bedrag van 120.0 00,- beschikbaar te stellen voor het inhuren van extra deskundigheid.

In de Detailhandelsnota wordt een ruimtelijk-economische visie geformuleerd voor de ontwikkeling van de detailhandel. De nota moet tegelijkertijd een kader bieden om nieuwe initiatieven op dit gebied te toetsen. Een ander doel is het bieden van mogelijkheden om te adviseren over de invulling van de (ontwikkelings)locaties in de binnenstad en op andere locaties bijvoorbeeld voor grootschalige en volumineuze detailhandel (PDV/GDV). Het opstellen van een actieplan maakt ook deel uit van de opdracht.

Voordat de nota wordt afgerond, worden enkele bijeenkomsten georganiseerd. Eén daarvan is bedoeld voor de deelnemers van de discussiedag in oktober 2000 en één voor de winkeliers- en ondernemersverenigingen over de problemen en de toekomst van de buurt- en wijkwinkelcentra.
De snelle ontwikkelingen en de onderlinge relaties tussen allerlei beleidsvelden zoals economische zaken, ruimtelijke ordening (de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening), horeca, recreatie en vrije tijd maken dat externe kennis nodig is voor het afronden van de nota.

BRO Adviseurs is betrokken geweest bij de vorige fasen van de Detailhandelsnota.
Als denktank bij het proces dat leidt tot de beleidsnota voor de Bredase detailhandel is vorig jaar een begeleidingscommissie gestart. Hieraan nemen deel de Kamer van Koophandel, de Contactcommissie Middenstand Grootwinkelbedrijven, de MKB, de Raad voor de Nederlandse Detailhandel afdeling Breda, Centrummanagement en de Economische Zaken van de provincie Noord-Brabant.

Breda, 13 april 2001